Dracula-acteur Sir Christopher Lee is niet meer
13 Jun 2015, 04:17
foto
Christopher Lee (1922-2015) (Beeld: Rex Features)


De veelzijdige acteur met ’s werelds beste kaskrakers, Sir Christopher Lee, is overleden. De van geboorte Engelse ster is 93 jaar geworden. Lee werd bekend met zijn rol als Dracula en het monster van Frankenstein. Hij heeft in meer dan 250 films geacteerd.

Lee was het best bekend om zijn schurkachtige rollen, waaronder Scaramanga in James Bond's The Man With The Golden Gun en de boze tovenaar Saruman in The Lord of the Rings. Hij boekte ook successen met The Wicker Man en Star Wars.
De acteur is zondag 7 juni overleden in het Westminster Hospitaal in London. Hij kampte met ademhalingsproblemen en hartfalen. In 2009 is Lee geridderd voor zijn bijdrage aan drama en liefdadigheid. In 2011 kreeg hij de Bafta (British Academy of Film and Television Arts) Fellowship.

Eén van de eersten die hulde bracht aan de filmlegende was James Bond-acteur Roger Moore. “Het is verschrikkelijk als je een oude vriend verliest. Christopher Lee was één van mijn oudste vrienden. We ontmoetten elkaar voor het eerst in 1948.”

Filmcarrière
Zijn filmcarrière begon toen hij toetrad tot de Rank Organisation in 1947, waar hij zijn opleiding genoot tot acteur. Het was zijn samenwerking met de Britse studio Hammer die hem tot een begrip maakte. Voor hij met Hammer Films in zee ging, had hij tien jaren kleine rollen gespeeld. Met Hammer maakte hij horrorfilms zoals het monster van Frankenstein, The Mama en Dracula in de late jaren 1950. De rol van vampier werd zijn handelsmerk in een aantal vervolgfilms tot hij Dracula in de jaren 1970 uiteindelijk ten ruste legde.

In 1976 verscheen hij in de laatste horrorfilm To the Devil a Daughter van Hammers oorspronkelijke tijdperk, maar hij keerde terug naar Hammer Films voor de herlancering van de 21ste eeuwse The Resident (2011). Zijn tegenspeelster was Hilary Swank. Lee heeft ook geacteerd tegenover James Bond in The Man With The Golden Gun (1974). Hij speelde de rol van Scaramanga. In de jaren 1960 speelde hij Fu Manchu in een reeks films.

De trilogie van The Lord of the Rings en de voorlopers van Star Wars –waarin hij de snode Count Dooku speelt – waren vanuit een commercieel oogpunt de meest succesvolle films van zijn carrière. Zijn veelzijdigheid bleek ook in de komedies zoals 1941 en Gremlins 2. Andere films van hem zijn The Hound of Baskervilles (1959), The Three Musketeers (1973) en Jinnah (1997) die Lee zelf als één van zijn belangrijkste films zag.

“Ik ben in zoveel films verschenen die hun tijd ver vooruit waren – sommige van hen waren zeer goed. Sommige waren dat niet,” vertelde de acteur de BBC in 2001.

Zangcarrière
Hij was een liefhebber van opera en begon zijn zangcarrière in de jaren 1990. Hij bracht een album van Broadway Tunes uit, waaronder I Stole The Prince van Gilbert en The Gondoliers van Sullivan en Epiphany van Sweeney Todd.
Lee genoot ook een onwaarschijnlijke heavy metal carrière. Met zijn album Charlemagne: By the Sword and The Cross (2010) won hij een Spirit of Metal Award van Metal Hammer Magazine. Hij markeerde zijn 92ste jaardag door een album van heavy metal covers uit te brengen. Zijn dood is naar Lee’s wens dagen na zijn verscheiden bekend gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May