Blauwhelmen ruilen goederen voor seks
12 Jun 2015, 02:12
foto
Over de hele wereld heeft de VN ongeveer 125.000 blauwhelmen in een aantal landen. (Foto: Reuters)


VN-vredestroepen ruilen regelmatig goederen voor seks met mensen in de landen waar ze zijn geplaatst om te helpen. In een rapport van het VN-bureau of Internal Oversight Services (OIOS) staat dat onderzoek heeft uitgewezen dat honderden vrouwen in Haïti en Liberia gedreven door honger en armoede, seks verkopen in ruil voor goederen van de blauwhelmen.

De vrouwen worden betaald met contant geld, sieraden, mobiele telefoons en andere items. Het rapport meldt dat er 480 aanklachten van seksuele uitbuiting en misbruik zijn gedaan tussen 2008 en 2013. Bij een derde van de aanklachten zijn kinderen betrokken.

Het ontwerp-rapport van de VN zegt dat honderden vrouwen die zijn ondervraagd in Haïti en Liberia vertelden dat ze gedreven door honger, armoede en de drang naar verbetering van hun leven, seks aan de troepen van de VN-vredesmacht aanbieden, meldt persbureau Reuters.

"Bewijs uit twee landen waar de vredesmissie is, toont aan dat transactionele seks heel gebruikelijk is, maar nauwelijks wordt gerapporteerd in vredesmissies," citeert het persbureau het ontwerp-verslag. Ook Associated Press (AP) die het verslag heeft gehad, zegt dat 231 vrouwen die vorig jaar in Haïti zijn geïnterviewd, hebben verteld dat ze "transactionele seks" met vredestroepen hebben gehad. Als de blauwhelmen weigeren te betalen, houden sommige vrouwen de badges van deze mannen en dreigen hun ontrouw via social media te onthullen, meldt AP. Vorig jaar zijn 51 van dergelijke aanklachten gedaan tegen de VN-vredesmacht. Een jaar eerder waren er 66 aanklachten.

De VN heeft op dit moment ongeveer 125.000 blauwhelmen ingezet in een aantal landen over de hele wereld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May