Surinaams kustwater, kraamkamer voor bultrug baby
11 Jun 2015, 08:04
foto
Volwassen bultrugvinvis die boven komt op enige afstand van de FV Noble Star op 20 april 2013. 27,5 km uit de kust van Suriname. (Foto: Emanuel David Cook)


Garnalenvissers op de Noble Star fotografeerden en filmden een walvismoeder met kalf in 2013. Het beeldmateriaal is vervolgens opgestuurd naar walvisexperts. Eerder dit jaar is in een publicatie in de Academic Journal of Suriname bevestigd dat het inderdaad gaat om een bultrug. Dit is de eerste officiële bultrug waarneming in Surinaamse wateren.

De experts analyseerden het gedrag en het uiterlijk van de jonge walvis en denken dat het kalf ongeveer drie tot vier maanden oud is. In het ondiepe warme kustwater is de jonge bultrug beschermd tegen natuurlijke vijanden zoals de orka.

Zodra het kalf sterk genoeg is vertrekt het met zijn moeder naar diepere wateren op weg naar voedselplekken helemaal in het noorden van de Atlantische Oceaan. Over de bultrug is heel weinig bekend. Dat er nu concreet bewijs is dat het kustwater wordt gebruikt als een kraamkamer voor bultrug kalveren is belangrijke informatie die meegenomen moet worden in besluiten die effect hebben op de kustregio!

Deze informatie is afkomstig van Green Heritage Fund Suriname, dat zich inzet voor een goed beheer van het Surinaamse zeegebied zodat zeebewoners zoals deze bijzondere zeezoogdieren veilig het gebied kunnen doorkruisen en voedsel kunnen vinden.

Vanavond vertoont het Green Heritage Fund Suriname de film Ocean Odyssey in Self Reliance Auditorium aan de Heerenstraat om 18.00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May