Venezuela beschuldigt Guyana van provocatie
11 Jun 2015, 00:53
foto
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, tijdens een persconferentie in Caracas. (Foto: Reuters)


Venezuela vindt dat buurland Guyana hem heeft uitgelokt. Caracas heeft dinsdag geëist dat Georgetown moet stoppen met olie-exploratie in het omstreden offshore-gebied. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, heeft Georgetown beschuldigd van provocatie.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil is bezig met olieboringen in het omstreden zeegebied voor de kust van Guyana, dat Caracas opeist. Rodriguez noemt de olie-exploratie “een gevaarlijke politieke provocatie. Venezuela claimt het mineraalrijke gebied ten westen van de Essequibo rivier sinds de 19de eeuw. Een internationaal tribunaal oordeelde in 1899 dat het gebied deel uitmaakt van Guyana, dat op dat moment een Britse kolonie was.

Venezuela heeft de uitspraak nooit aanvaard, met het argument dat die oneerlijk was. Op 20 mei heeft ExxonMobil aangekondigd dat hij "een belangrijke olie-ontdekking" heeft gedaan in het betwiste gebied. Een week later vaardigde president Nicolas Maduro een presidentieel decreet uit, waarin hij de soevereiniteit van de betwiste wateren opeist.

Vertrappen rechten
De nieuw gekozen president van Guyana, David Granger, heeft op zijn beurt in een verklaring het Venezolaans decreet een “flagrante schending van het internationaal recht” genoemd. Hij heeft Caracas ervan beschuldigd dat deze de rechten van een kleiner land vertrapt in een poging het soevereine recht van Guyana om zijn natuurlijke hulpbronnen te ontwikkelen, te belemmeren. Hij heeft benadrukt dat Guyana zijn offshore natuurlijke hulpbronnen, dat hij als zijn eigen beschouwd, zal blijven ontwikkelen.

De Venezolaanse leider heeft ExxonMobil dinsdag de schuld gegeven voor de diplomatieke rel. Hij heeft Georgetown geadviseerd "geen slecht advies te nemen van ExxonMobil of van lokale ambtenaren die zijn omgekocht door Exxon Mobil". Op de staatstelevisie zei Maduro dat "we met dialoog en diplomatie in staat moeten zijn om deze historische verschillen glad te strijken".

De betrekkingen tussen Venezuela en ExxonMobil zijn sinds 2007 gespannen. De toenmalige president van het land, Hugo Chavez, heeft in dat jaar bezittingen van de onderneming genationaliseerd. Een internationaal arbitrage tribunaal heeft vorig jaar beslist dat Venezuela ExxonMobil US$ 1,6 miljard moet betalen als compensatie voor de onteigende bezittingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May