President David Granger zal grenzen Guyana beveiligen
11 Jun 2015, 06:06
foto
President David Granger spreekt het 11de parlement van Guyana toe. (Foto: Stabroek News)


“De regering zal alles wat in haar macht ligt doen, om onze grenzen te beveiligen.” Die garantie heeft president David Granger het parlement en het volk woensdag gegeven bij de eerste zitting van het nieuwe Guyanese parlement. Volgens Granger betekent de opening van het 11de parlement een kans voor een nieuwe start voor Guyana en zijn mensen. Hij vindt dat de toestand van de natie visionair leiderschap vereist.

Granger zegt dat de nieuwe regering een leidende rol wil spelen in regionale aangelegenheden, daarbij gebruikmakend van haar lidmaatschap van de Caribische gemeenschap (Caricom), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR). Hij wil de buurlanden betrekken bij het oplossen van de grote economische uitdagingen en de regionale veiligheid.

Hij heeft ook aangekondigd dat hij de vriendschappelijke banden met zijn buren, Brazilië, Venezuela en Suriname wil versterken. “Wij geloven dat onze vier naburige republieken samen veel bij te dragen hebben aan de veiligheid van de nationale grenzen, aan de stabiliteit van dit continent, aan het succes van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties en aan het geluk van onze volkeren.” Het Guyanese staatshoofd wil effectieve internationale samenwerking zoeken om de economische groei te ondersteunen en de internationale vrede te behouden.

Soevereiniteit waarborgen
De spanningen tussen Guyana en Venezuela zijn afgelopen week hoog opgelopen om een omstreden zeegebied waar ExxonMobil vorige maand een grote olievondst heeft gedaan. Venezuela claimt het gebied, terwijl Guyana vindt dat het mineraalrijke zeegebied hem rechtens toekomt.

“Uw regering zal blijven werken aan de naleving van afspraken die onze territoriale integriteit respecteren. We dringen aan op de volledige uitvoering van de overeenkomsten die onze soevereiniteit waarborgen,” zei Granger zinspelend op het dispuut met Venezuela. Hij heeft aangekondigd dat zijn regering de economische betrekkingen met de Caricom zal verdiepen. “We zullen onvermoeibaar werken met elke staat van de gemeenschap om de volledige naleving van het Verdrag van Chaguaramas en de vervulling van de behoeften van alle Caribische volkeren te waarborgen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May