Big band-leider James Last overleden
10 Jun 2015, 08:46
foto
James Last (Beeld: BBC)


Big band-leider James Last is in Florida overleden. Hij is 86 jaar oud. De manager van de in Duitsland geboren muzikant zegt dat Last in zijn huis “vreedzaam en in het bijzijn van zijn familie” is overleden.

Last heeft miljoenen platen verkocht van zijn handelsmerk ‘vrolijke muziek’. Hij was ook voor vele jaren een geziene persoon op de Britse televisie. In het voorjaar is hij nog in de Royal Albert Hall opgetreden als onderdeel van een afscheidstournee nadat hij vorig jaar als ‘ernstig ziek’ werd gediagnosticeerd.

De ziekte, die een 'levensbedreigende' vorm in september aannam, dwong Last blijkbaar om onder ogen te zien dat “een man vol plannen, niet alleen gas moet terugnemen, maar zijn leven op tournee helemaal moet opgeven.” Maar de muzikant zei dat de tour hem de gelegenheid zou geven om afscheid te nemen van zijn fans.
"Het belangrijkste is dat mijn fans de beste concerten van hun leven hebben en we zullen dit nog onze 'gelukkigste' concert maken," zei hij toen hij in februari de tour aankondigde.

Last begon zijn muzikale carrière in de jaren 1960. Hij maakte instrumentale nummers onder de naam James Last and His Orchestra - een big band met extra snaren en een koor. Hij heeft 75 hit albums in Groot-Brittannië alleen geproduceerd. In zijn succesjaren bracht Last twee albums per maand uit. Toen de BBC hem in maart sprak tijdens zijn laatste Britse shows - zijn 89ste en 90ste concerten in de Londense Royal Albert Hall- zei Last “Ik kan niet praten over afscheid - het is een vreselijk gevoel.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May