Nauwelijks verschil tussen uitslag Paramaribo en Biza
09 Jun 2015, 00:01
foto


Nu de uitslag door het hoofdstembureau van Paramaribo is vastgesteld, blijkt dat het verschil met de cijfers gepresenteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), voor de meeste partijen minimaal is. Alleen V7 heeft 212 stemmen op het niveau van De Nationale Assemblee er bij gekregen. De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft 10 stemmen meer. De Alternatieve Combinatie heeft 34 stemmen erbij. Voor de rest zijn er nauwelijks verschillen.

De NDP trok op 30 mei aan de bel. Partijwoordvoerder Winston Lackin zei dat de partij bezorgd is over de gang van zaken. Er is schriftelijk geprotesteerd over de gang van zaken bij 21 stembureaus. Lackin deelde mee dat er ernstige zaken zijn ontdekt, waardoor de NDP veel minder stemmen heeft gekregen dan verwacht. Er zijn volgens Lackin malversaties geweest bij de verkiezingen. Lackin zei dat hij nog een zetel had verwacht in Paramaribo. In sommige stembussen zijn er minder of meer stembiljetten dan het geval zou moeten zijn. Uiteindelijk bleek dat het om kleine verschillen gaat. Volgens de resultaten van Binnenlandse Zaken, zijn er in Paramaribo 113.307 stemmen uitgebracht. De cijfers van het hoofdstembureau geven 113.490 stemmen aan. Volgens de officiële cijfers blijken 183 personen meer te hebben gestemd in kiesdistrict Paramaribo.

V7 heeft met argusogen de hertelling en de verwerking van de stemmen in Paramaribo gade geslagen. Gaandeweg het proces bleek dat zaken best wel meevallen. Lackin zei dat alles toch goed is afgelopen. De NDP heeft op basis van hardnekkige verslagen uit het veld gereageerd. Suriname heeft volgens Lackin weer getoond goede verkiezingen te organiseren. Het proces moet volgens hem wel efficiënter, waardoor er minder fouten worden gemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May