Suresur start grootschalige ophaal- en recyclingcampagne
06 Jun 2015, 19:58
foto
Partners van de Seresur Recyclingcampagne doen gezamenlijk flessen in een van de nieuwe bakken. Van links naar rechts: Anand Sewnarain voorzitter van Suresur, Iwan Hasnoe van het recycling bedrijf Amreco, Armstrong Alexis van de UNDP en Glenn Ramdjan project coördinator Suresur.


Stichting Suport Recycling Suriname (Suresur) begint met een grootscheepse recyclingcampagne voor petflessen en aluminium. Binnen een jaar worden in alle districten, op strategische plekken, 450 grote verzamelbakken geplaatst waar de gemeenschap plasticafval in kan deponeren. De start van de campagne heeft vandaag plaatsgevonden met het plaatsen van bakken in het ressort Blauwgrond. Suresur zal een campagne opzetten om de gemeenschap er bewust te maken van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om het land schoon en milieuvriendelijk te houden.

Suresur speelt in op de behoefte om afval te scheiden. De gemeenschap kan hieraan meewerken door de plasticflessen en aluminiumblikken apart te houden en te deponeren in een van deze bakken, die in de verschillende woonwijken komen te staan. Tegen een geringe betaling kunnen ze ook opgehaald worden door Suresur. Voorzitter Anand Sewnarain van Suresur zegt dat met deze gerichte ressort-benadering niet alleen belangrijke plekken in de binnenstad, maar ook de woonwijken vrijkomen van plastic zwerfvuil. Met de inzet van de gemeenschap zullen vooral de kreken, goten en open rioleringen gevrijwaard worden van flessen.

Het verzamelde afval in de bakken uit de verschillende woonwijken, zal door Suresur worden opgehaald en afgeleverd bij het recyclingbedrijf, Amazona Recycling Company (Armeco). Dat bedrijf is al enkele jaren bezig met het recyclen van afval materiaal om het daarna af te zetten bij buitenlandse opkopers, die van het afvalmateriaal weer nieuwe producten produceren. Er zijn afzetmarkten in Guyana, de Verenigde Staten van Amerika, Nederland en China.

Bij de start van de campagne bij de Flamingostore op Blauwgrond hebben de ondersteuners en partners van het project aangegeven dat dit initiatief verdere ondersteuning geniet van de overheid, het bedrijfsleven en de gemeenschap. Vertegenwoordiger Armstrong Alexis zegt dat de UNDP zich haast verplicht voelt dit soort milieugerichte activiteiten te ondersteunen. Hij wees er op dat Suriname behoort tot een van de meest schone landen in de wereld, met ongerept bos, weinig bosvernietiging, en onder andere ook in de top zit van landen met de beste zoetwaterbronnen. Hij riep Suresur en de gemeenschap op vooral het bewustzijn voor een schoon milieu, over te brengen op de jeugd. Voor de start van het project hebben de UNDP en het directoraat Milieu de eerste bakken gesponsord.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May