Prognose Brunswijk: NDP wint in 9 ressorten, V7 in 3
06 Jun 2015, 05:17
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk in gesprek met Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Zij nam een kijkje bij haar team in de Anthony Nesty Sporthal.


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, verwacht dat de Nationale Democratische Partij (NDP) in negen van de twaalf ressorten van kiesdistrict Paramaribo zal winnen. Hoewel formeel de resultaten van vijf ressorten op ressortraadsniveau zijn verwerkt, kan de uitslag afgeleid worden op basis van de stemmen die uitgebracht zijn op het niveau van De Nationale Assemblee. De NDP zal op basis van de uitslag een meerderheid aan stemmen hebben in de Verenigde Volks Vergadering (VVV).

Brunswijk zegt in gesprek met Starnieuws dat de paarse partij zal winnen in de ressorten: Blauwgrond, Munder, Centrum, Beekhuizen, Latour, Livorno, Pontbuiten, Tammenga en Flora. De ressortraadszetels van Rainville, Weg naar Zee en Welgelegen zullen naar V7 gaan. Deze politieke combinatie krijgt dan 3x17=51 ressortraadszetels bij. Dit brengt het totaal van V7 op 351. Van de 200 ressortraadszetels in Paramaribo gaan volgens berekening van de sterke man van ABOP 149 rr-zetels naar de paarse partij. Dit komt op 321+149= 470. Van de 21 districtsraadszetels gaan vermoedelijk 16 naar de NDP en 5 naar V7. De NDP komt dan op 486 en V7 op 356. De Alternatieve Combinatie (AC) heeft 78 zetels, PALU 10 en DOE 1 zetel.
Er zijn 467 stemmen nodig in de VVV om de president en vicepresident te kiezen. Als de NDP met geen enkele partij samenwerkt, heeft ze een krappe meerderheid van 19 stemmen. Samenwerking met PALU en DOE levert 11 stemmen op.

Brunswijk deelt mee dat NDP-voorzitter Desi Bouterse hem heeft meegedeeld de formele uitslag van de verkiezing af te wachten, voordat hij met AC gesprekken zal voeren. Er zijn reeds aftastende gesprekken gevoerd met PALU en DOE. Brunswijk brengt in herinnering voor de verkiezing aangegeven te hebben om de samenwerking met de NDP voort te zetten. "De president had mij ook gezegd dat wij de eerste zouden zijn die in aanmerking komen voor samenwerking", merkt Brunswijk op. "Wij zijn op standbye, maar nu is het duidelijk wat de uitslag van de verkiezing is. Wij wachten op een uitnodiging", merkt Brunswijk op. Als het niet tot coalitievorming komt, zal AC de te volgen strategie aanpassen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May