De Hindostaan hoeft voor mij niets te bewijzen
05 Jun 2015, 13:47
foto


Alle Surinamers van Hindostaanse afkomst wil ik feliciteren met deze bijzondere dag. Ik geloof dat dit een dag is om stil te staan bij de vele verdiensten van deze groep Surinamers in onze samenleving.

Als rechtgeaarde Surinamer van creoolse afkomst geloof ik dat deze groep Surinamers zich op velerlei vlak heeft bewezen en op vele gebieden haar sporen verdiend en haar stempel gedrukt heeft op deze samenleving. De ontwikkeling van de rijstindustrie in Suriname; grote commerciële bedrijven; de landbouw; de ontwikkeling van winkelbedrijven. Wie heeft niet een roti van Roopram of Joosje gegeten, zelfs Fernandes en 'omu snesi' verkopen het aan de bali. Je vraagt je soms af vanuit welke bevolkingsgroep Phagwa oorspronkelijk afkomstig is want het wordt dwars door alle etnische groepen gevierd.

In de politiek hebben mannen zoals Jagernath Lachmon met de verbroederingspolitiek ervoor gezorgd dat ik rustig, zij aan zij kan leven en wonen met mijn Hindostaanse medeburger en dat ik kan leven in een onafhankelijke zelfstandige natie. De universiteit prijkt van jonge mensen van Hindostaanse afkomst die op het hoogste niveau doceren. Het zou mij te ver voeren om alle verdiensten van deze groep in de Surinaamse samenleving te benadrukken, dit is slechts een greep.

Ik geniet er altijd van wanneer mijn echtgenote, die ook creoolse is, Sarnami praat. We zijn één land, één natie, één volk. Wij weten als geen ander om te gaan met onze verschillen. De immigratie van landarbeiders uit verschillende landen hebben wij kunnen omzetten tot iets goed waar wij allemaal trots op kunnen zijn.
Laten wij in dat spoor verder gaan, want hoe wij ook te samen kwamen, wie na 'SRANANMAN', en daarvoor hoeft de Hindostaan zich voor mij niet te bewijzen.

Orlando Olmberg
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May