Santokhi: Rust tussen bevolkingsgroepen niet verstoren
05 Jun 2015, 03:43
foto
Chan Santokhi, voorzitter van de VHP. (Foto: René Gompers)


Chan Santokhi, voorzitter van de VHP roept collega politici en de nazaten van de contractarbeiders uit India op, om alles na te laten wat de rust tussen de verschillende bevolkingsgroepen kan verstoren. “Er is geen enkele groep die meer Surinamer is dan de ander. Dit land is een diamant. Elke zijde is een bevolkingsgroep, een cultuur, een religie. Samen vormen zij de glans en dat moet elke dag weer gepoetst worden”, stelt Santokhi. “Wij zijn Surinamers, wij blijven hier, wij zullen hier sterven.”

Santokhi heeft in verband met ‘142 jaar herdenking Hindostaanse immigratie’ een krans gelegd bij het monument te Nieuw Amsterdam op Commewijne. In zijn spreekbeurt stelde Sheilendra Girjasing, voorzitter van stichting Vrienden van Commewijne, dat “Surinamers van Hindostaanse afkomst niet als volwaardig worden beschouwd.” Santokhi haalt aan dat de groep slechts een zijde is van de spreekwoordelijke diamant. “De voorouders hebben de basis voor een goed leven gelegd met wat ze hebben meegenomen: taal, cultuur, geloof en energie om hard te werken. Wij, de nazaten zijn verder gegaan. We hebben samen met de andere groepen een Surinaamse cultuur ontwikkeld.”

Santokhi heeft enkele momenten stil gestaan bij de offers die de contractarbeiders hebben gebracht. “Ze hebben alles en iedereen waar ze van hielden achtergelaten. Toen ze ontdekten dat ze misleid waren zijn ze toch gebleven en hebben er het beste van gemaakt. Het overgrote deel is nadat het contract was afgelopen, gebleven. Daarom zijn we hier. Wij zijn Surinamers en maken deel uit van de ‘bromki dyari’ en de diamant.”

De eenheid moet gekoesterd worden, meent Santokhi. “Laat de politiek geen instrumenten hanteren om die scheidslijnen te creëren, om bestaande scheidslijnen aan te scherpen, voor politieke doelen. Laat men geen onzuivere spanningen creëren tussen de verschillende groepen die hier zijn ten faveure van enge partij- en groepsdoelen.” Santokhi heeft ook de nazaten van de contractarbeiders uit India aangesproken. "Laat een opdracht zijn aan ons, nazaten, om alles te doen om die natie Suriname, die bromki dyari, te versterken en alles na te laten wat een dreiging kan vormen voor de harmonie die we nodig hebben.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May