Mack-Nack: Ready en vol vertrouwen naar Ghana
04 Jun 2015, 16:32
foto
Een entiteit geeft via duman Ramon Mack-Nack (midden in trance), een boodschap door ter voorbereiding van de Ghana Missie. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Wij zijn ready en gaan vol vertrouwen naar Ghana”, zegt spiritueel leider (duman) Ramon Mack-Nack van de Stichting Kunjhe Akata aan Starnieuws. Hij staat aan het hoofd van de Ghana-missie die vandaag via Nederland naar Afrika reist. Daar wordt het puru-fyofyo ritueel gehouden, een verzoeningsritueel met de zwarte man die hun eigen mensen (als slaaf) aan de witte man hebben verkocht.

De spirituele activiteiten bestaan uit rituelen, gebed en oproeping, geeft Mack-Nack aan. “Centraal staat dat wij ons verenigen met de voorouders, dat zij erkennen verkeerd gehandeld te hebben en dat wij ons dan verzoenen.” Om te weten of de handeling, rituelen en daarmee de missie succesvol te noemen zal zijn, zegt de duman dat de voorouders dat ter plekke kunnen bewijzen. Door in trance te gaan, kan een entiteit, voorouder hem de boodschappen doorgeven. Het ritueel wordt in Ghana uitgevoerd, de plek waar de slavenhandel begonnen en als hoofdzetel van de fyofyo wordt gezien. Op de terugreis, worden in Nederland ook verzoeningsrituelen gehouden met de witte man die handelde in Afrikaanse slaven, geeft Mack-Nack aan. “We hebben ons geestelijk goed voorbereid op de hele reis.”

Behalve de traditionele Winti rituelen, zal ook Robbins Anoewaritya van Paremuru een Inheems ritueel doen. Volgens Ernie Wolf, secretaris Kunjhe Akata, heeft de Afrikaanse slaaf in Suriname als eerst de Inheemse cultuur leren kennen. De weggelopen slaven werden in het bos door hun opgevangen. Zij leerden over het bos, werden broeders en hebben dankzij de Inheemsen kunnen overleven, legt Wolf uit. “Robbins staat symbool hiervoor en net zoals de weggelopen Afrikaan is opgevangen door de indiaan zal de indiaan ons symbolisch weer afleveren aan onze mensen daar in Afrika. Onze mensen zullen dan zien wie ons heeft geholpen en naar welk land de witte man ons heeft gebracht.”

Rituelen en cultureel optreden
Ruzie, een vete tussen personen, vooral uit het verleden zorgt voor fyofyo . Dit is een geestelijke blokkade in het leven die ontstaat door ruzie, waarbij eigenlijk de vooroudergeesten komen kijken om te bemiddelen of te beslechten. Nazaten van zwarte personen die hebben verkocht of van als slaaf verkochte personen, ondervinden deze geestelijke blokkades. De fyofyo veroorzaakt geestelijke onstabiliteit met ziektesymptomen, soms wel de dood en geen vooruitgang in het leven. Naast de rituelen, zullen enkele delegatieleden ook culturele optredens opvoeren zoals de Susadans.

In totaal nemen dertig personen vanuit Paramaribo en Amsterdam deel aan deze reis. “Wij zijn te gast bij de Nana Mbroh Foundation en onze counterpart is een geestelijke (duman) uit het dorp Kromanti”, geeft John Courtar, adviseur van de Stichting Kunjhe Akata vanuit Ghana aan. Hij is samen met twee groepsleden, al een week in het Afrikaans land om de voorbereidingen te treffen. Een groot deel van de reis- en verblijfkosten worden door de Surinaamse overheid gedragen. Er reizen ook personen van het Kabinet van de President mee.
De groep heeft bij vertrek op de Johan Adolf Pengelluchthaven nog morele ondersteuning gekregen van de Inheemse Sociaal Culturele Vereniging Paremuru en muziekformatie Sabidiri van Henk Sako. “Wij willen de groep op onze wijze nog alle sterkte en wijsheid wensen”, legt Sako uit. De puru-fyofyo rituelen worden in Paramaribo afgesloten op 1 juli te Akata Kondre.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May