C-47 vraagt bescherming werknemers financiële sector
04 Jun 2015, 20:14
foto


De vakcentrale C-47 vindt dat de monetaire autoriteiten er op moeten toezien dat internationale financiële instellingen met arbeidskrachten op de juiste manier omgaan. Royal Bank of Canada (RBC) vertrekt uit Suriname. De bank wordt per 1 juli overgenomen door de Republic Bank Limited uit Trinidad & Tobago. De vakbond bij de bank dreigt tussen wal en schip te raken.

Sinds maandag is de RBC bank gesloten door acties die gevoerd worden door de vakbond. Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om een reguliere strijd tussen werkgever en werknemers om verbetering van arbeidsvoorwaarden. C-47 benadrukt dat deze strijd groter en breder is. "De gemeenschap wordt voor de zoveelste maal geconfronteerd met het gedrag van multinationale ondernemingen, waarbij uiteindelijk toch blijkt dat deze niets anders voor ogen hebben dan nationale economieën uit te hollen door de krenten uit onze economische pap weg te plukken en daarna te vertrekken". Dit is ook het geval met de bauxietsector.

De haast waarmee RBC zich uit de voeten wil maken, is kenmerkend voor deze onderneming, en rechtvaardigt juist daarom de eisen en acties van de werknemers, meent C-47, waar de vakbond is aangesloten. De acties hebben ten doel het garanderen van de bestaanszekerheid van de werknemers, maar ook het behoud van een belangrijke actor binnen onze economie. "Ongetwijfeld vergt deze situatie nationale aandacht, met name van onze regeringsautoriteiten in zijn algemeenheid, maar in het bijzonder van de monetaire autoriteiten. De financiële sector heeft in het afgelopen decennium een enorme groei doorgemaakt, en heeft daarbij substantieel bijdragen aan de groei van onze economie.
De werknemers zijn hoe je het ook draait of keert, de belangrijkste hulpbron binnen deze sector. Hun bijdrage aan deze groei is erg nauw verbonden met sociale zekerheden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten. Onze nationale economie heeft daarom alle belang bij het beschermen van deze zekerheden", stelt C-47.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May