Voortgang padie-export Caracas laat op zich wachten
05 Jun 2015, 00:01
foto
De eerste lading van padie is in maart verscheept.


Er is geen zicht op wanneer de volgende verscheping van padie naar Venezuela plaats zal vinden. De eerste lading van 3.000 ton padie binnen de Petro Caribe-deal is in maart verscheept. De verwerkers hebben het geld voor deze lading begin deze week ontvangen. Uiteindelijk heeft Venezuela betaald voor 2648 ton. De eerste lading had volgens de Venezolaanse afnemer insecten.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt aan Starnieuws dat hij eerst duidelijkheid wil hebben wat er is misgegaan bij de eerste verscheping. Hij wil zekerheid hebben over de insectenplaag die de Venezolanen hadden geconstateerd. Er is veel te doen geweest met de verscheping van de 30.000 ton padie naar Venezuela. De transport en toelevering hebben in Suriname voor problemen gezorgd. Tot twee keer toe zijn schepen voor de transport afgekeurd.

Algoe heeft nu afgesproken dat de Venezolanen met hun eigen schepen de padie komen afhalen. In de prijs scheelt dat niet, zegt hij. “Dan weten we dat de schepen tenminste voldoen aan de eisen die Caracas stelt aan de transport.” Tot zover is er niets aan de hand, stelt de bewindsman. “We zitten op schema.” Eerder had hij gezegd dat de restlading van 30.000 ton nog voor eind van deze maand zou zijn verscheept. De verwerkers zijn betaald en die moeten op hun beurt hun toeleveranciers, de boeren, uitbetalen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May