Ex-FIFA-topper Jack Warner gereed om sluier te lichten
04 Jun 2015, 11:44
foto
Ex-FIFA-vicepresident Jack Warner vreest voor zijn leven. Hij is bereid alles wat hij weet over de FIFA te onthullen. (Beeld: BBC)


Voormalig FIFA-vicepresident Jack Warner zegt dat hij alles wat hij weet over de corruptie bij de wereldvoetbalorganisatie zal onthullen. Hij heeft dat gezegd in een televisietoespraak. Warner vreest voor zijn leven.

Hij stelt dat hij FIFA-functionarissen kan koppelen aan de algemene verkiezingen in 2010 in zijn geboorteland Trinidad en Tobago. Warner is één van de 14 personen die de Verenigde Staten(VS) heeft aangeklaagd voor corruptie bij het wereldvoetballichaam.

Een andere top FIFA-functionaris en een belangrijke getuige, Chuck Blazer, heeft toegegeven dat hij steekpenningen heeft aangenomen. Zijn schuldbekentenis van 2013 is onlangs vrijgegeven als onderdeel van wijdverspreide strafzaak waar de VS mee bezig is. Deze strafzaak heeft de FIFA verzwolgen en geleid tot het aftreden van FIFA-president Sepp Blatter. De justitiële autoriteiten in de VS beweren dat de 14 wereldwijd aangeklaagde personen steekpenningen en smeergelden hebben geaccepteerd van zo’n US$ 24 miljoen in 24 jaar. Vier anderen, onder wie Blazer, zijn al eerder aangeklaagd.

Warner sleutelfiguur
Warner (72) heeft zich in 2011 teruggetrokken uit alle voetbal activiteiten te midden van aantijgingen van omkoperij. Hij is later afgetreden als minister van Veiligheid van Trinidad en Tobago als gevolg van een fraude onderzoek.
Warner is een sleutelfiguur in het schandaal dat steeds grotere vormen aanneemt. Hij zegt dat hij advocaten documenten heeft gegeven waaruit de banden tussen de FIFA, de financiering ervan, zijn persoon en de verkiezingen in 2010 in Trinidad en Tobago blijken. Bij deze transacties zou ook FIFA-ex-president Sepp Blatter betrokken zijn.

"Ik zal niet langer geheimen houden voor hen die actief bezig zijn het land te vernietigen", stelt hij. Zijn verklaringen heeft hij woensdagavond gedaan in een betaalde politieke tv-uitzending De handschoenen zijn uit . Hij beloofde dat er een lawine van onthullingen zal volgen.

Warner die de ten laste leggingen tegen hem ontkent, ziet zich geconfronteerd met uitlevering aan de VS. Hij is vorige week op borgtocht vrijgelaten in de Trinidadiaanse hoofdstad Port of Spain nadat hij zich eerder had aangemeld bij de politie. Hij heeft in 2011 ontslag genomen uit het Uitvoerend FIFA Comité te midden van beschuldigingen dat hij zijn Caribische medewerkers had omgekocht.

WK Zuid-Afrika
Het pleidooi van Warner komt uren nadat de details van Blazer’s verklaringen in 2013 publiekelijk zijn gemaakt. Blazer heeft toegegeven dat hij en andere functionarissen steekpenningen hebben aanvaard voor de toekenning van de Wereldkampioenschappen in 2010 aan Zuid Afrika. Hij en anderen van het Uitvoerend FIFA Comité hebben tussen 2004 en 2011 steekpenningen aangenomen in ruil voor hun steun om de Wereldkampioenschappen 2010 in Zuid-Afrika te organiseren. Ook hebben ze steekpenningen geaccepteerd voor de uitzending en andere rechten voor het Concacaf Gold Cup Toernooi in 1996, 1998, 2000, 2002 en 2003. Er zijn ook andere ten laste leggingen die vallen onder de Amerikaanse belastingontduiking.

Blazer was tussen 1990-2011de tweede hoogste functionaris van FIFA voor Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied (Concacaf). Hij zat ook in het Uitvoerend FIFA Comité van 1997 tot 2013. Zeven van de 14 aangeklaagde FIFA-functionarissen zijn in Zurich, Zwitserland gearresteerd. Ze waren daar voor een FIFA-congres. Onder hen zijn twee vicepresidenten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May