Beleving multi-etniciteit grootste winnaar van verkiezingen
03 Jun 2015, 00:53
foto


De NDP wint in aantallen niet alleen groots bij de recente verkiezingen van 25 mei 2015, maar creëert daarbij vooral drie belangrijke nationale doorbraken:
Met landelijk meer dan 45% van de uitgebrachte stemmen voor de NDP breekt Suriname met een verleden van etnische politiekvoering. Voor het eerst heeft de kiezer in Suriname zo massaal gekozen voor een multi-etnische partij.
De NDP heeft ook als enige partij in alle 10 kiesdistricten zetels weten te behalen,
waarbij het mandaat voor de NDP daadwerkelijk landelijk gedragen genoemd mag
worden.
En als derde, heeft een zittende regeringspartij het gepresteerd om in zetels vooruit te gaan.

De NDP is ten opzichte van 2010 met 37% gegroeid naar minimaal 26 zetels
volgens de nog officieuze tellingen. De NDP is blij dat de samenleving afrekent met een politiek die gebaseerd is op het in stand houden van schaarstes omwille van het behalen van een etnische stem. De natie is op weg om hiermee een periode in haar politieke historie af te sluiten en over te gaan naar een non-etnische beleving van de participatieve democratie. De droom van Anton de Kom die hij 80 jaar geleden uitsprak, "... misschien zal het niet geheel onmogelijk zijn om negers en Hindostani, Javanen en Indianen te doen verstaan hoe slechts de solidariteit alle zonen van moeder Sranang kan verenigen in hun strijd voor een menswaardig leven", is op 25 mei 2015 eindelijk waarheid geworden.

Het is belangrijk te erkennen dat de periode van etnische partijpolitiek een noodzakelijke fase is geweest in onze historie. Wij moeten ook niet vergeten dat de situatie van verdeeldheid - waarin meer dan twintig verschillende etnische en religieuze culturen onder het juk van een gemeenschappelijke overheerser vertoeven op een relatief klein grondgebied - ons ook heeft geleerd om samen te werken en tolerant te zijn. Het multiculturele respect en de multireligieuze tolerantie dat inderdaad diep geworteld is in iedere Surinamer vormt vandaag een groot voorbeeld voor de hele wereld. De broederlijke stembusgang van enkele dagen geleden was, zoals gerapporteerd door diverse nationale en internationale waarnemers, wederom een reflectie van die eenheid in diversiteit.
De NDP werkt er aan om - niet alleen binnen haar structuren maar ook bij de uitvoer van haar regeringstaken - verder te groeien van tolerantie van elkaar naar begrip voor elkaar, zodat de afzonderlijke kennis en kunde daadwerkelijk kan bijdragen aan de kracht van één geheel Suriname.

Als grootste politieke partij en verkiezingswinnaar zal de NDP het mandaat nemen om een regering te vormen. De mate waarin we een partner of partners zullen vinden, zal afhangen van de getoonde ondersteuning voor één multi-etnisch Suriname waarbij alle groepen evenredige kansen krijgen en zich evenredig vertegenwoordigd voelen.

Uitgegeven door het Wetenschappelijk Bureau van de Nationale Democratische Partij (NDP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May