Vakbond bij RBC voert actie
02 Jun 2015, 09:09
foto


De bond bij de RBC (Royal Bank Suriname) is in actie. De deuren van de bank zijn dicht. De vakbond, onder leiding van Willy Rodriques, zegt in een persbericht in actie te zullen blijven totdat de directie bereid is een akkoord te sluiten.

De directie van RBC heeft de vakbond en de medewerkers meegedeeld dat de aandelen zijn verkocht aan de Republic Bank Limited uit Trinidad & Tobago. Het is niet de eerste keer dat de medewerkers van deze bank te maken hebben met overname, verkoop en fusie.

"Onze medewerkers zijn er steeds bekaaid vanaf gekomen. Met name de gepensioneerden en deelnemers in de pensioenfondsen hebben te maken met negatieve effecten van het steeds verkopen van de bank. De pensioenen zijn heel erg laag, vaak minder dan 500 SRD per maand, na 30 tot 40 dienstjaren", deelt de bond mee.

De arbeidsvoorwaarden van de medewerkers zijn achteruit gegaan in vergelijking met andere banken in het land. "Ook weten wij dat veel van deze operaties na enige jaren gepaard gaan met het verlies van banen, dus bestaanszekerheid voor de medewerkers. Wij hebben als vakbond daarom als eis gesteld dat de RBC de arbeidsplaatsen garandeert en borg staat voor de sociale kosten, die het gevolg zijn van de verkoop van de RBC Royal Bank Suriname".

De vakbond vindt dat de werknemers collectief én individueel geen schade of nadeel mogen ondervinden als het gaat om arbeidsvoorwaarden, voorzieningen en arbeidssatisfactie. Sinds april worden over deze punten onderhandeld, maar de directie van de RBC weigert hierover een akkoord te sluiten met de vakbond. De actie is gisteren begonnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May