Hardien: Kritiek op verkiezingsorganisatie 'voorbarig'
02 Jun 2015, 06:01
foto
Een van de instructies aan het stembureaupersoneel.


Arun Hardien, lid van het managementteam 'Verkiezingen Binnenlandse Zaken', vindt de vingerwijzing naar de organisatie van de verkiezingen voorbarig en onterecht. Veertien verkiezingswerkgroepen en vier specialistische commissies waren belast met de organisatie. Op de verkiezingsdag is het functioneren van de stembureau cruciaal, zegt Hardien om een reactie gevraagd, aan Starnieuws. "De wijze waarop de stembureaus invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden, bepaalt het succes van die dag. Ook de wisselwerking tussen de stembureaus en het hoofdstembureau van het desbetreffende kiesdistrict is van uitzonderlijk belang", stelt Hardien.

Om zaken goed te laten verlopen, is het stembuspersoneel getraind op basis van de evaluaties en aanbevelingen van het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, de hoofdstembureaus, rapporten van de Organisatie van Amerikaanse Staten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Fouten kunnen ondanks intensieve inspanningen worden gemaakt. Alleen moet wel duidelijk vastgesteld kunnen worden om welke fouten het gaat. Gaat het om geïsoleerde gevallen of hebben de fouten zich dwars door de hele linie voorgedaan. Ook moet nader worden onderzocht wat de oorzaken en aanleiding hiertoe zijn geweest. Alle handelingen van de verkiezingsorganisatie moeten gestoeld zijn op de wettelijke voorschriften, procedures en regelgeving", benadrukt Hardien.

Zaken worden volgens het lid van het managementteam uit hun context gehaald, waardoor "absoluut onnodig de verkiezingsorganisatie en daarmede het aangezicht van de Republiek Suriname in diskrediet wordt gebracht. De gevallen zoals die zich in de afgelopen dagen hebben voltrokken, betreffen uitsluitend incidenten die belicht worden in het kiesdistrict Paramaribo. Moeten we dus de conclusie trekken dat er zich geen significante fouten in de overige districten. Wat is er dan precies aan de hand bij delen van Paramaribo. Let wel, men praat ook niet over totaal Paramaribo, maar over enkele stembureaus waar er VERMOEDENS zijn dat er fouten zijn gemaakt. Uiteindelijk blijken er TELFOUTEN zich voorgedaan te hebben en in andere gevallen betreft het dat de wijze van verzegeling niet op de juiste manier is geschied. Maar moet op basis van deze constatering nu al worden gezegd dat de trainingen niet voldoende is geweest?. Dat de mensen niet goed zijn getraind?. Conclusies zijn veel te prematuur en te overhaast getrokken", meent Hardien.

Onnodig opgeblazen
Vermoedens en constateringen worden onnodig opgeblazen, vindt Hardien. Zeker wanneer achteraf blijkt dat het kleine (menselijke) telfouten of het ontbreken van één of meerder handtekeningen slechts zich bij enkele stembureaus hebben voorgedaan. "Wij willen er met klem op wijzen dat gedurende de stemming, van 07.00 – 19.00 uur zich absoluut in bijna geen enkele kiesdistrict zaken voorgedaan hebben die aanleiding hadden moeten geven aan het hoofdstembureau van het kiesdistrict, het OKB, dan wel zelfs de internationale waarnemers om in actie te komen. Waren de stembureaus dus gedurende deze periode dan wel adequaat uitgerust om naar beste vermogen hun taken uit te voeren? Laten we eerlijk zijn, het OKB heeft toch geen gegronde redenen gevonden om in actie te komen op stembureaus? Er heeft zich toch geen enkele stremming voorgedaan in het stemproces. Er hebben zich wel enkele kleine logistieke zaken zich voorgedaan, maar daar is direct vanuit het hoofdstembureau op ingespeeld".

Frappant is volgens Hardien dat de constateringen die nu gedaan worden zich ook niet hebben voorgedaan bij de telling van de stemmen. Volgens het hoofdstembureau gaat het om enkele processen-verbaal die niet volledig ondertekend waren. Er mist een proces-verbaal. Alle deze zaken moeten ook diepgaand worden onderzocht. Ook met de partijpropagandisten kan er geen verschil zijn, omdat de informatie van het stembureau, voordat deze wordt vermeld in het proces-verbaal duidelijk voor publiek worden opgelezen en er direct de mogelijkheid bestaat om protest aan te tekenen. "Waarom heeft geen enkele partij toen, ter plekke protest aangetekend op een specifiek stembureau?", vraagt Hardien zich af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May