OKB-voorzitter: Veel onnodig ophef over stembiljetten
01 Jun 2015, 00:01
foto
Stembureau 16 had een pak met stembiljetten op de stemkist geplaatst. Die was zoek maar werd ongeschonden teruggevonden. (Foto's Leroy Troon)


Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt aan Starnieuws dat er veel ophef is gemaakt over stembiljetten in dozen. Er zijn fouten gemaakt op stembureaus. De stembiljetten horen verpakt en dichtgeplakt te worden. Deze moesten in de stemkist opgesloten worden en niet in stembussen. Bij diverse stembureaus is dat niet gebeurd omdat niet alles paste in de stemkist. Dichtgeplakte stembiljetten waren op de stemkist gedaan. Dit was het geval bij stembureau nummer 16, waar de stembiljetten niet gelijk gevonden konden worden.


Er is zondag in de Anthony Nesty Sporthal veel beroering geweest toen een deel van de stembiljetten aanvankelijk niet te vinden was. Diverse keren werd er gekeken in de dozen, maar de stembiljetten van stembureau 16 werden na lang zoeken eindelijk ontdekt. Het verpakte pakket was in een doos gedaan op het hoofdstembureau. Het stembureaupersoneel deelde mee dat er geen stembiljetten in een doos waren gedaan was. Voorzitter Jerry Miranda merkte op dat er herverkiezing gehouden moesten worden bij dat stembureau en stopte de telling. Na enige tijd kwam hij terug en zei dat de telling hervat kon worden. Vertegenwoordigers van politieke partijen vroegen hier uitleg over, maar zij kregen geen antwoord.

Silos zegt aan Starnieuws dat zij een gesprek heeft gehad met de waarnemer van OKB die ook op het stembureau was. Het was al in de ochtend toen het tellen afgerond was. Een pakket dichtgeplakte stembiljetten werd op de stemkist gedaan. Hiervoor was er toestemming gegeven. Het pakket is op het hoofdstembureau in een doos gedaan. Dit pakket is in dezelfde staat teruggevonden. Ter plekke zijn zaken ook doorgenomen met de voorzitter van het stembureau. De waarneming van OKB klopt met de rapportage van de stembusvoorzitter. Er is dan geen aanleiding om een herverkiezing te houden op dit stembureau. Bij de hertelling van dit stembureau bleken geen verschillen te zijn. Dit stembureau was niet door de NDP op de lijst geplaatst, maar door het hoofdstembureau Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May