Grundyari Band featuring B-Micy: traditie en vernieuwing
20 May 2015, 02:07
foto
B-Micy: maatschappijkritische artiest


De Grundyari Band, bestaande uit muzikale vrienden, leden en sympathisanten van de Nationale Partij Suriname, heeft een CD uitgebracht in verband met de verkiezingen: 'Beter leven'. Bijzonder op deze CD is de bijdrage van de bekende rapper en hiphop artiest B-Micy, die bekendheid geniet vanwege onder meer zijn werk in het kader van de campagne tegen discriminatie.

B-Micy kwam recent uit met de CD 'King.B'. Op de CD zingt en declameert B-Micy uitdagende en kritische teksten over sociale en persoonlijke thema’s. Opvallend is de gevoelige 'Life Story' waarin B-Micy reflecteert op zijn leven. Hij beschrijft zijn leven als artiest en als vader, de ups en downs, maar vooral ook de moeilijke periode van de ziekte van zijn pasgeboren zoontje.

B-Micy vertelt dat hij heeft moeten nadenken over zijn samenwerking met de Grundyari Band. Het een en ander zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor zijn carrière als artiest. Als man, vader, maar ook als kleine ondernemer, voelde hij zich aangesproken door de thema’s van de Grundyari Band: voor een beter leven in Suriname zal er een verandering moeten komen: ‘Change right now’. Hij wenst dat zijn kind kan opgroeien in een land met gelijke kansen en gelijke rechten voor iedereen. Als kleine ondernemer die T-shirts ontwerpt voelt hij de oneerlijke concurrentie en het gebrek aan toegang tot kapitaal.

Op de CD van de Grundyari Band laat B-Micy zijn scherpe maatschappijkritische teksten horen in drie van de vier nummers, met name in de bubbling versie van de V7-hit 'V7 da pasi e kon'. Dit nummer werd geschreven door Rudy Jessurun. Opmerkelijk is dat Rudy Jessurun in 1987 het nummer 'Gi mi owru su' schreef, het lied dat bij de verkiezingen in dat jaar furore maakte. Het nummer werd uitgebracht op een 45-toeren single door de band 'Vrienden van het Front', waarin onder anderen Wim Bakker, Lucas Ooft, Powl Ameerali, Winston Loe en Eric Refos meespeelden. Op de plaat zijn te horen Carlotte Abrahams, als voorzangeres, Hubert Hermelijn, zang, Albert Bergen, keyboard, John van Dal, drums, Faried Ilahibaks, dwarsfluit en de gitaristen Realdo Jessurun (†) en Rob van Trikt (†).

Uit die groep ontstond later de Grundyari Band die met nummers zoals ‘Stem Frontaal’ en ‘Wij willen geen geweer, met een potlood doen we meer’ een bijdrage leverde aan verschillende verkiezingscampagnes. De groep heeft voor deze verkiezingen een transformatie ondergaan. De singer-songwriter Hugo Landolf, die jarenlang de gangmaker en lead singer was, moest vanwege persoonlijke redenen afhaken. Het stemgeluid van de band is daardoor veranderd. Op het nummer 'V7 da pasi e kon' zijn Wayne Telgt en Ria Breidel te horen. Marjorie Creton doet de voorzang in 'Bigi boto doro'. In 'Change Right Now' is de achttienjarig Nagezha Uitenwerf te horen, een nieuw talent. Ook nieuw zijn Xerxes Moestadja, Clarissa Kerdijk en Tjark Amania, jongeren die voor het eerst meezingen in een band.

Volgens een commentator klinkt het nummer 'Bigi boto doro' als een lied van de Vrolijke Jeugd, ook een groep die politieke muziek heeft gemaakt, in de jaren zestig. Met B-Micy koppelt de Grundyari Band het oude aan het nieuwe. De CD 'Beter Leven' maakt een cirkel rond die begon bij 'Gi mi owru su'. De fakkel wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Wim Bakker
Advertenties