Zware regenval zet La Poule onder water
19 May 2015, 00:58
foto
Landbouwpercelen in La Poule, Saramacca, zijn ondergelopen. Het pompgemaal kan het overtollige water niet vermalen.


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft zich georiënteerd in het La Poule gebied in het district Saramacca, waar landbouwgronden onder water staan. "Dit komt door gebrek aan brandstof, waardoor het pompgemaal niet kan draaien. Op diverse plekken zijn er ook verzakkingen in de dammen ontstaan", zegt Jogi aan Starnieuws.

“Er is op dit moment brandstof tot 7 uur ’s avonds en vanochtend wordt de hoeveelheid weer aangevuld,” zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) desgevraagd aan Starnieuws. De pomp draait, maar kan de hoeveelheid water niet uitmalen, waardoor het waterniveau in het gebied nog hoog is, legt hij uit. De capaciteit van de pomp die daar in 2003 is geplaatst, is niet berekend voor de neerslag die in het gebied valt.

De bewindsman stelt dat de verzakkingen worden aangepakt. In de afgelopen dagen heeft het gebied te kampen met zware regens. Het waterniveau is daardoor enorm gestegen. Algoe zegt dat hij ervoor zorgt dat er continu voor 48 uur brandstof aanwezig is voor de pomp. De brandstof wordt met vaten aangeleverd en is er geen capaciteit om in grote hoeveelheden aan te vullen. “Maar als het blijft regenen, zal het water dan ook niet snel gaan dalen.”

"Terwijl president Desi Bouterse met honderden auto's toert door het district en flink wat benzine gebruikt, is er ironisch genoeg geen brandstof voor het pompgemaal", stelt Jogi. Door de vele regens van de laatste dagen en de springvloed is de situatie verergerd. Omdat het water niet kan wegstromen, is de schade die wordt aangericht ernstig.

De erven van de landbouwers die in het gebied wonen, zijn ook onder water. Jogi hoopt dat de regering aandacht besteed aan de situatie. De landbouwers lijden enorme verliezen. Jogi hoopt het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. "Op deze manier willen wij Suriname tot een groenteschuur maken. Ik hoop dat zo snel mogelijk er een oplossing komt. De percelen staan bijna een week onder water", meldt de politicus.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May