Nieuwe Guyanese president dringt aan op eenheid
17 May 2015, 13:22
foto
President David Granger tekent de officiële documenten kort na zijn beëdiging. (Foto's: Caribbean360)


David Granger die gisteren is beëdigd als de achtste president van Guyana heeft er bij politici en burgers op aangedrongen de rivaliteit van het verleden achter zich te laten. “Laten we in eenheid werken aan het verbannen van onwetendheid, angst en haat,” riep hij op bij zijn beëdiging.

Veel Guyanezen togen in groten getale naar het parlementsgebouw waar de beëdiging heeft plaatsgevonden. Granger kan rekenen op een smalle meerderheid. De coalitie van oppositionele partijen APNU/AFC heeft 33 van de 65 zetels in het parlement. De PPP/C van ex-president Donald Ramotar heeft er 32. De officiële resultaten geven APNU/AFC 207.200 stemmen en de PPP/C 202.694.
"De verkiezingen zijn voorbij. De Guyanese burgers hebben hun vertegenwoordigers gekozen. De Grondwet is gerespecteerd. Onze democratie is verrijkt. Laten we de rivaliteit nu achter ons zetten en in de eenheid werken om de armoede, onwetendheid, angst en haat uit te bannen," sprak Granger de opgekomen menigte buiten het parlementsgebouw toe.

"Ik zal een goede president zijn voor alle mensen. Wij, de Guyanese burgers, hebben gekozen voor een regering van nationale eenheid en om onze meerpartijen partnerschap te bevorderen. We zijn ervan overtuigd dat dit de beste manier is om onze historische verdeeldheid te overwinnen. "

Granger heeft ook de hand van vriendschap gereikt aan zijn voorganger Ramotar en zijn PPP/C. Hij heeft hen opgeroepen om te participeren in de veelomvattende democratie. “Veelomvattende democratie is de beste manier om onze verdeeldheid te overwinnen", zei de nieuwe president. De roep om eenheid was ook de rode draad in de felicitaties die president Granger kreeg na zijn beëdiging.
De Amerikaanse ambassade in Georgetown sprak de hoop uit dat hij zou werken om de verdeeldheid in Guyanese samenleving die is ontstaan tijdens de verkiezingsperiode te herstellen, en "werken om all-in bestuur en de nationale ontwikkeling in het belang van alle mensen van Guyana te bevorderen". In een verklaring zegt de VS dat hij bereid is om hieraan samen te werken met de nieuwe regering.

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter heeft ook uitgebreide felicitaties gericht aan president Granger. "Ik heb grote verwachtingen dat de nieuwe regering zal proberen de verzoening te bevorderen en te herstellen in Guyana. Het is nu tijd voor alle Guyanezen om zich te verenigen en samen te werken om het grote potentieel van hun land te realiseren ", zei hij in een verklaring via het Carter Centre, dat een missie had gestuurd om de verkiezingen te volgen.

Andere partijen die de verkiezingen betwisten, waaronder de Verenigde Force (TUF) en de Verenigde Republikeinse Partij (URP) hebben ook hun felicitaties gedaan. De inauguratie van Granger vindt plaats op 26 mei in het Nationale Stadion, tijdens de 49ste onafhankelijkheidsdag van Guyana. Granger heeft Mozes Nagamootoo aangewezen als premier.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May