Duizenden onveilige gebouwen in Nepal
17 May 2015, 08:04
foto
Duizenden gebouwen in de stad zijn onveilig om in te wonen. (Foto: Reuters)


Drie weken nadat een krachtige aardbeving Nepal verwoestte, staan de beschadigde gebouwen in de hoofdstad Kathmandu nog steeds overeind. De gebouwen zijn door de beving vernield en zijn te gevaarlijk om in te wonen. Ze moeten nog worden afgebroken.

De personen van wie de huizen zijn verwoest en anderen die bang zijn om naar huis terug te keren, wonen in tenten op open terrein. Ze verblijven zelfs in grote ruimtes zoals trouwlocaties. De mensen hebben nieuwe routes gemaakt in bekende straten en vermijden te lopen onder gevaarlijk gekantelde gebouwen. Sommigen hebben zich ver weg ‘gevestigd’ van grotere complexen die lijken op het punt van instorten te staan.

Bij de eerste krachtige beving met een kracht van 7.8 op 25 april zijn meer dan 8.000 mensen omgekomen en duizenden ontheemd. Een tweede beving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter op dinsdag heeft 65 mensenlevens geëist en bijna 2.000 anderen gewond. Patiënten in de ziekenhuizen van de stad zijn verplaatst naar open ruimten zoals parkeergarages. Na elke beving hebben de mensen ervoor gekozen de nacht in de open lucht door te brengen.

In de gemeente Kathmandu moet naar schatting 30% van de gebouwen worden afgebroken. In de vallei ligt dat cijfer zelfs hoger. Veel van de gebouwen die tegen de vlakte moeten, zijn woningen en commerciële ruimten waar illegaal een aantal verdiepingen –in veel gevallen drie of vier- zijn bijgebouwd. Zo’n 10% van overheidsgebouwen moet worden gesloopt.

Naar schatting heeft de aardbeving 60% van de stad en ongeveer 30% van de gebouwen in de buitenwijken van de vallei verwoest. De schade van de tweede beving moet nog worden opgemaakt. Gevreesd wordt dat de schade aan de gebouwen verder is opgelopen. De data van de verwoestende aardbeving van 25 april is zelfs nog niet voltooid.

Dwars door Kathmandu zijn sommige gebouwen gevaarlijk gekanteld, terwijl velen zichtbaar zijn gebarsten. Park View Horizon, een hoogbouw appartementencomplex in Kathmandu is beschadigd door de aardbeving. Het staat nu leeg en is onveilig, maar degenen die er omheen wonen zijn bang dat het op hen zou kunnen instorten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May