Bundeling oppositie bezorgt PPP/C in Guyana nederlaag
15 May 2015, 15:03
foto
Aanhangers van de coalitie van oppositionele partijen in Guyana hebben de overwinning van de combinatie verwelkomd. (Foto: Kaieteur News)


David Granger maakt zich op om de achtste president te worden van Guyana. Hij heeft de maandag gehouden verkiezingen met een nipte meerderheid gewonnen. De winnende coalitie APNU/AFC bestaat uit een aantal kleinere politieke partijen. Volgens analisten vertegenwoordigt de coalitie een nationale eenheid in het raciaal verdeeld Guyana.

De coalitie zal tijdens het ambtstermijn van Granger de controle hebben op de uitvoerende en wetgevende organen van de overheid. Bij de resultaten die gisteren zijn bekendgemaakt door de Guyanese Verkiezingscommissie. De APNU/AFC heeft met een verschil van 5.360 stemmen gewonnen. De regerende PPP/C behaalde 201.457 stemmen en de oppositie 206.817.

De bundeling van de oppositionele partijen heeft geleid tot het verlies van de PPP/C die meer dan 23 jaar aaneensluitend aan de macht is geweest. De politieke machtsgreep van de PPP/C was tot de algemene en regionale verkiezingen van 2011 sterk, toen de partij de parlementaire controle. In de afgelopen jaren heeft president Donald Ramotar geregeerd met een minderheidsregering.

Op basis van de voorlopige resultaten heeft APNU/AFC 33 zetels in wat het elfde parlement wordt van Guyana. De PPP/C die de nieuwe oppositie zal vormen heeft de resterende 32 van de 65 zetels. Er zal geen derde partij zijn in het parlement omdat geen van de andere deelnemende partijen aan de verkiezingen erin zijn geslaagd genoeg stemmen te vergaren voor een zetel. Als de uiteindelijke resultaten bekend worden gemaakt, zal dat de weg vrij maken voor de inauguratie van de nieuwe president.

President Ramotar die in februari het parlement ontbond in een poging een motie van wantrouwen te voorkomen, weigert zijn nederlaag toe geven. Hij heeft de resultaten verworpen en opgeroepen tot een volledige hertelling. "Ik kan niet toegeven dat ik deze verkiezingen heb verloren," zei hij. Op de dag van de verkiezing maandag had hij in een interview gesteld: "Degene die verliest moet dat vreedzaam aanvaarden." Tot nog toe heeft de hertelling van sommige stembureaus de resultaten niet veranderd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May