Filia Kramp: Basiszorg is goede ontwikkeling
15 May 2015, 12:02
foto
Klamboeprojecten in Oost-Suriname op initiatief van de Medische Zending die zich bezighoudt met Primary Health Care in het binnenland. (Foto: Medische Zending)


De wet op basisgezondheidszorg is een goede ontwikkeling op weg naar gezondheid voor allen in Suriname. Het garandeert gelijke toegang tot gezondheidszorg voor iedere burger. En dat is één van de principes waarop Primary Health Care steunt, zegt Health Care consultant Filia Kramp.

Deze wet biedt overheid en zorgverzekeraars de gelegenheid om Primary Health Care als sturingsinstrument te gebruiken. “Om zodoende ons sterk medisch georiënteerd gezondheidssysteem en ons gezondheidsgedrag bij te stellen.” Kramp denkt daarbij aan versterking van de functie van huisarts, de gezondheidsassistent en de wijkverpleegkundige als poortwachters naar het ziekenhuis. Gezondheidsbevordering moet volgens haar ook door educatie worden gestimuleerd.

Kramp reflecteert naar het verslag een NIVEL-onderzoek dat de Wereldgezondheidsorganisatie in januari heeft gepubliceerd. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek in de gezondheidszorg (NIVEL) heeft gekeken naar het verband van de structuur van de Primary Health Care (eerstelijnsgezondheidszorg) en de ervaring van patiënten. Het onderzoek is verricht in 34 Europese landen, waaraan ruim 70.000 patiënten hebben deelgenomen.

Op basis van de resultaten concludeerden de onderzoekers dat in landen waar de overheid de structuur van de Primary Health Care beter heeft georganiseerd – er volgens de patiënten- minder te verbeteren valt. Wereldwijd is er in de gezondheidszorg een ontwikkeling gaande die de gezondheid van mensen (in hun leefgemeenschap) als primair doel van gezondheidszorg stelt. Een sterke Primary Health Care structuur helpt landen dit doel te bereiken. Vandaar de wereldwijde gerichtheid van overheden op Primary Health Care.

In landen met een sterke Primary Health Care structuur ervaren patiënten een betere communicatie met artsen en zijn ze tevredener over de mate waarin ze worden betrokken bij hun behandeling, in vergelijking met landen waar deze structuur minder sterk is. In landen met goede financiële en economische condities voor Primary Health Care, zoals betere dekking van de kosten van de dienstverlening ervaren patiënten de continuïteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg als beter, dan in landen waar dit minder het geval is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May