Venezolaanse munt verzuipt, inflatie nadert 100%
14 May 2015, 20:01
foto
Analisten vinden dat Venezuela er beter aan doet zijn munt officieel te devalueren. (Foto: Reuters)


De wisselkoers op de zwarte markt in Venezuela is verzwakt onder druk van de steeds steiler wordende daling van de bolivar. De Venezolaanse munt stevent af op hyperinflatie en een snel krimpende economie.

In de afgelopen weken is de officieuze wisselkoers voor de bolivar sterk gedaald. Voor een Amerikaanse dollar werd vandaag 300,72 bolivars geboden, zegt de veelgebruikte website dolartoday.com die de koers bijhoudt. De waarde van de munt is in de afgelopen paar jaar alleen maar gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In 2012 kreeg je volgens onofficiële wisselkoersen voor een dollar 10 bolivars. Tegen de tijd dat president Nicolas Maduro werd ingehuldigd in april 2013 was de koers 24 bolivars voor 1 dollar. In januari dit jaar was dat 173 bolivars voor 1 dollar.

De zwarte marktkoers van 300,72 is bijna 50 maal de officiële koers die de socialistische Venezolaanse regering hanteert; 6,3 bolivars voor 1 dollar. Venezuela dat afhankelijk is van zijn olie-exporten wordt verstikt door de interventionistische regering van Maduro, de opvolger van wijlen Hugo Chavez. Het land kampt met een enorme hyperinflatie en dalende olieprijzen die al bijna een jaar aanhouden.

Het Internationaal Monetair Fonds ziet de Venezolaanse economie dit jaar krimpen met 7%, waarbij de prijzen met maar liefst 96,8% stijgen. Volgens de Organisatie van olie-producerende landen (OPEC) –waarvan Venezuela een van de oprichters is- is de economie van het land sterk afhankelijk van olie, die goed is voor ongeveer 95% van de export. De bredere olie en gas sector vormt ongeveer een kwart van Venezuela’s het bruto binnenlands product.

De kredietbeoordelingsbureaus Moody's en Standard & Poor's hebben de kredietstatus van Caracas naar beneden bijgesteld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May