Wetenschappers voorspellen El Niño fenomeen
12 May 2015, 13:33
foto
Een grafische voorstelling die de zeespiegelstijging aangeeft bij het weerfenomeen El Niño. (Beeld: SPL)


Voor het eerst in vijf jaar is het El Niño weerpatroon aan de gang in de tropische Stille Oceaan. Het weerpatroon stuwt droogtes en overstromingen. Het Australische Bureau voor Meteorologie voorspelt dat het een 'substantiële' gebeurtenis kan zijn.

Het fenomeen komt voort uit veranderingen in de temperaturen van de oceaan en kan grote effecten op het weer wereldwijd hebben. Eerder dit jaar hadden Amerikaanse wetenschappers aangekondigd dat El Niño was aangekomen. Het werd beschreven als één met een 'zwakke kracht'.

Australische wetenschappers zeggen dat er modellen zijn getoond, waarbij het fenomeen zich kan versterken naar september toe. Het is volgens hen echter te vroeg om met zekerheid vast te stellen hoe sterk het zou kunnen worden.
"Dit is een goede El Niño-effect, het is niet een zwakke," stelt David Jones, manager van de afdeling klimaatcontrole en -voorspelling op het Bureau voor Meteorologie. "Weet je, er is altijd een beetje twijfel als het gaat om intensiteit prognoses, maar over de modellen als geheel zouden we kunnen suggereren dat dit een behoorlijke El Niño zal zijn."

In de loop van het vorig jaar werd El Niño tijdens de recordbrekende temperaturen verwacht, maar hij slaagde er niet in aan te komen. De laatste El Niño vijf jaar geleden was verbonden met moessons in Zuidoost-Azië, droogte in het zuiden van Australië, de Filipijnen en Ecuador, sneeuwstormen in de Verenigde Staten, hittegolven in Brazilië en extreme overstromingen in Mexico.

Onderzoek suggereert dat extreme weersomstandigheden zoals El Niño intenser zullen worden als de wereldwijde temperaturen stijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May