1200 tot 4500 amputaties per jaar door diabetes
12 May 2015, 02:02
foto
Arts tevens voorzitter van de Diabetesvereniging, Liesbeth Berggraaf, tijdens een interactief moment met de verpleegkundigen.


Van de ruim 75.000 mensen met diabetes, weet de helft niet dat ze deze ziekte hebben. Naar schatting heeft 4 tot 15% een 'diabetische voet'. Ongeveer 40% van de wonden lijdt tot een amputatie. Het gaat om 1200 tot 4500 amputaties, per jaar. Meer dan 70% van de aan diabetes gerelateerde onderbeen amputaties wordt voorafgegaan door een voetulcus.

Deze gegevens presenteerde Liesbeth Berggraaf, arts tevens voorzitter van de Stichting Diabetes Educatie Suriname, maandag tijdens een wound clinic in Hotel Marriot, waaraan ruim 50 verpleegkundigen deelnamen. Het thema van de clinic was wondverzorging, met de nadruk op diabetische wonden, en is gehouden door Intermed Caribe in verband met de Internationale Dag van de Verpleging, vandaag 12 mei. Ook zijn enkele verpleegkundigen gehuldigd voor hun bijzondere inzet binnen de ziekeninstelling waar zij werken. De organisatie van de wound clinic wilde hiermee haar waardering en erkentelijkheid tonen aan onze Surinaamse verpleegkundigen, die zich dag en nacht inzetten om de zieke mens te helpen en te begeleiden.

Tijdens een interactieve sessie bracht Berggraaf de verpleegkundigen meer kennis bij over de diabetische voet. Hierbij gaat het om een verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan door neuropathie, vaatafwijkingen en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte). Berggraaf zei dat de meest voorkomende chronische wonden onder meer doorligwonden zijn. Het beste is om ze te voorkomen. Volgens haar lopen diabetespatiënten gemakkelijk voetwonden op, die door een slechte doorbloeding snel chronisch worden. Dit komt door een verminderde gevoeligheid van hun voeten. In sommige gevallen is amputatie van de onderste ledematen onvermijdelijk.

De huisarts Monique Sahai-Jharap, die ook een inleiding verzorgde, zei dat huisartsen een poortwachtersfunctie vervullen. Zij zien patiënten het eerst en moeten gelijk de gevallen identificeren en die doorverwijzen. Zij stond ook stil bij de kleur van de wonden en of ze droog of nat zijn. Na de inleiding van Sahai kregen de verpleegkundigen een presentatie over diverse wondverzorgingsproducten.

Intermed Caribe kijkt terug op een geslaagd evenement en spreekt de hoop uit dat zij met de wound clinic een bijdrage heeft geleverd aan kennisvergroting en kwaliteitsverbetering van verpleegkundigen over wondverzorging in Suriname. Jaarlijks wordt wereldwijd op 12 mei de Internationale Dag van Verpleegkundigen herdacht. Dit jaar is het thema Nurses: A Force for Change – Care Effective, Cost Effective. Verpleegkundigen maken binnen de gezondheidszorg de grootste groep uit. Zij zijn in de positie om efficiënte en effectieve verbeteringen te bewerkstelligen, zonder dat daarbij de kwaliteit van de zorg afneemt. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen en beleidsmakers zich richten op de rol die verpleegkundigen kunnen spelen in het effectief en kostenbesparend maken van zorgsystemen, stelt Intermed Caribe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May