RGD-artsen waarschuwen voor stagnatie dienstverlening
10 May 2015, 20:19
foto


De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) deelt mee dat een stagnatie van de dienstverlening niet uitgesloten wordt. Het bestuur van de VRA meent dat de leiding van de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de voortgang van de cao-onderhandelingen over 2015 traineert.

Een door de RGD gehanteerde vernieuwde loonreeks, die zonder overeenstemming is doorgevoerd, brengt een onzekere toestand teweeg daar overeengekomen betalingsregelingen eenzijdig terzijde zijn gelegd, zegt de VRA in een persbericht. "Dit heeft tot gevolg dat de artsen niet gemotiveerd zijn de meervoudige taken van de RGD-arts (preventieve en curatieve zorg) in zijn volle omvang uit te voeren. Dit geldt met name voor de meer dan 20 artsen die voortaan achteruit zijn gegaan in inkomen".

In december 2014 heeft de RGD-leiding van de VRA geëist dat zij binnen een week commentaar geeft op een nieuwe loonreeks, ingaande 2015 en een daaraan gekoppeld nieuw conceptreglement. Op dat moment was de cao over 2014 nog niet eens ondertekend door onenigheid over de door RGD-leiding gehanteerde formulering. De VRA heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om een uitermate belangrijk en veelomvattend document als een nieuw reglement te kunnen bestuderen en om juridisch advies te kunnen inwinnen, maar dit werd niet gehonoreerd. Binnen een week na ontvangst werd van het conceptreglement een eenzijdig opgemaakt definitief reglement aan de artsen gepresenteerd en per 1 januari 2015 uitgevoerd door de RGD-leiding.

De VRA heeft altijd aangegeven dat de RGD-artsen overbelast zijn. De grote toeloop van patiënten, die vervolgens voor lange wachttijden zorgen, zijn hier een bewijs voor. Een van de aanbevelingen van de VRA om per arts een maximum van 2000 ingeschrevenen te hanteren is dan ook gebaseerd op de WHO-norm voor het leveren van kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg. Deze aanbeveling is zonder meer door de leiding van de RGD van tafel geveegd, hoewel ook de door de RGD aangetrokken consultant dezelfde aanbeveling heeft gedaan.

"De weigerachtige en dictatoriale houding van de RGD-leiding noopt de rgd-artsen hun cliënten te adviseren, zo veel mogelijk, een andere huisarts te kiezen. De wet basis gezondheidszorg, die een vrije artsenkeus kenmerkt, biedt de cliënten daartoe de mogelijkheid", zegt de VRA.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May