Minister Algoe: Ik ben geen grootgrondbezitter
10 May 2015, 06:06
foto


“Nee, ik ben geen grootgrondbezitter. Ik zou willen dat ik zoveel grond had, dan zou ik die direct in cultuur brengen,” stelt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij is verwikkeld in een rechtszaak waarbij Bansradjie Ramashre-Ramroep hem ervan beschuldigd ‘haar grond’ te Uitkijk te hebben ingepikt. Ook het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) is gedaagd in deze zaak.

De bewindsman legt uit dat hij in 2006 het areaal te Uitkijk heeft aangevraagd. Het gaat om 5,6 hectare. Hij was toen coördinator Regio Midden op het Onderdirectoraat Landbouw. Drie jaar later, in 2009, heeft hij de bereidverklaring gehad en het jaar daarop, in februari/maart 2010, had hij zijn beschikking/transport in handen. Algoe benadrukt dat het areaal volledig bestond uit bos. Nadat hij het gebied toegewezen had gekregen, heeft hij ontbost en het areaal in cultuur gebracht.

“Ik heb het areaal gehad toen ik nog coördinator Regio Midden was, dus ik was nog geen onderdirecteur Landbouw, laat staan minister.” De aanklager heeft het terrein in 2013 aangevraagd. De rechtszaak loopt nog. De bewindsman wijst erop dat hij zijn aanvraag volgens de normale procedures heeft gedaan. De toenmalige minister van RGB –tijdens de vorige regering- heeft met adviezen van de districtscommissaris, van Grondinspectie en LVV het terrein toegewezen. Algoe, die beseft dat er in deze politieke tijd van de verkiezingen van alles naar boven gehaald zal worden, vindt dat de reden voor de rechtszaak om het areaal te Uitkijk riekt naar een verdorven mentaliteit. Hij laat de zaak die aanhangig is gemaakt toen hij nog geen minister was, verder over aan zijn advocaat.

Algoe legt uit dat hij als lid van de coöperatie Tani in Commewijne voor landbouwdoeleinden 1 hectare toegewezen heeft gehad. “Ik was toen nog niet eens op LVV.” Het areaal dat hem is toegewezen, ligt in een zijstraat van de Pandit Paltan Tilakdhariweg.

In Nickerie waar hij geboren en getogen is, heeft de bewindsman 3 hectare eigendomsgrond. “Dit zijn gronden die ik heb geërfd van mijn ouders. En voor zover ik weet, heb ik buiten deze arealen geen andere gronden,” zegt Algoe die komt uit een landbouwersgezin. “Ik zou wensen dat ik grootgrondbezitter was. Ik zou alles in productie brengen zoals wat ik nu heb.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May