NDP rekent op 25 mei af met V7
09 May 2015, 18:08
foto
André Misiekaba eindigt met 'I believe I can fly'. (Foto: René Gompers)


Het podium is te klein voor André Misiekaba. Het NDP-bestuurslid en kandidaat nummer vier in Paramaribo, rent op en neer door de grote tent, om zijn proclamatie kracht bij te zetten: “Het is gedaan met V7, de NDP zal wederom met geweld over de combinatie walsen.” De V7, voornamelijk de NPS, is flink op de korrel genomen vrijdagavond, op de wijkvergadering te Drambrandersgracht. De vergadering werd op steenworp afstand gehouden van ‘Grun Dyari’.

Op de bijeenkomst zijn enkele DNA- en ressortraadskandidaten gepresenteerd. De mensen die nog geen oproepingskaarten hebben, werden door hen aangesproken op het potentieel verzaken van hun plicht. Het zal echt aan de NDP'ers zelf liggen om de beoogde 34 zetels te halen, werd er gesteld. Iedereen zal moeten helpen om niet NDP’ers naar het paarse kamp over te brengen. In Paramaribo mikt de paarse partij op minimaal dertien van de zeventien zetels deelden ze mee. DOE, met als lijsttrekker Carl Breeveld, mag best eentje halen, gaf NDP-kandidaat Sylvana Afonsoewa aan “omdat die partij goede intenties heeft.” De rest mag naar de NPS als ze het kunnen bolwerken.

Er werd vaker stilgestaan bij de oude glorie van de NPS. Dat het gezag van de groene partij is vergaan, heeft ze aan zichzelf te danken, bracht Ronald Hooghart te berde. Hij is op de tiende plek gekandideerd in Paramaribo. “Ze zijn hun mensen vergeten, harde werkers worden slecht behandeld, ik kan er van meepraten”, zei Hooghart. “Kijk naar de omgeving. Hier was helemaal groen van NPS, nu is ze vervallen, maar wordt weer mooi gemaakt door anderen. Daarom is het nu helemaal paars.”

BEP voorzitter, Celcius Waterberg, mag ‘op vrekken’ van Afonsoewa. “Hij heeft zoveel kritiek op de wetten die vrije geneeskundige behandeling mogelijk maken. Is hij zo snel vergeten dat toen hij de AZV wilde introduceren, hij door dezelfde mensen, met wie hij in die combinatie zit, is tegengewerkt? Boi, vrek.” Voor Stephan Tsang is een tweede termijn voor Desi Bouterse als president gegarandeerd. “Men roept nu dat het ‘time is for change’. Maar de issues die zij bespreken zijn hetzelfde als vijf jaar geleden en die worden nu al aangepakt. De verandering is al gekomen, ze zijn vijf jaren te laat. Wij gaan Bouta terugzetten.”

Op verschillende manieren is duidelijk gemaakt dat radicaal afgerekend wordt met de ‘oude politiek’. Volgens Hooghart zal 26 mei de V7 onthoofd zijn. In 1987 haalde de NDP drie zetels en het Front veertig. “Als je zoveel macht hebt en niets ermee doet, zal het volk zich tegen je keren”, merkte Misiekaba op. “Die geschiedenis zal zich herhalen op 25 mei maar dan omgekeerd: V7 zal slechts drie zetels binnenhalen.” Op een gegeven moment was het podium te klein voor Misiekaba. Haast in trance kondigde hij het einde van de belangrijkste politieke tegenstander aan. De V7 leiders werden stuk voor stuk gegroet. De vurige kandidaat sloot de vergadering af met I believe I can fly waarop de menigte uit volle borst meezong.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May