Cardiologische afdeling SVZ bouwkundig opgeleverd
09 May 2015, 20:05
foto
Cardioloog Harriette Verwey van LUMC bij de overhandiging van cardiologische apparatuur aan het St. Vincentius Ziekenhuis.


De nieuwe vleugel Acute Zorg van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), waar de afdeling Cardiologie en de afdeling Observatie zullen worden gehuisvest, is vrijdag bouwkundig opgeleverd. "Het opzetten van een eigen afdeling cardiologie is een ambitieus doel dat niet zo eenvoudig te realiseren is. Maar de uitdaging voor het ziekenhuis is om in te kunnen spelen op de grote vraag vanuit de gemeenschap, met name vanuit de steeds groeiende populatie van Paramaribo Noord. Men verwacht steeds meer van ons ziekenhuis en wij proberen met de beperkte middelen die wij hebben die gevraagde zorg te leveren", zegt algemeen directeur Manodj Hindori aan Starnieuws.

Het ziekenhuis maakt volgens Hindori stappen vooruit. Er vond ook overdracht plaats van cardiologische apparatuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan het SVZ. De bouw van de vleugel Acute Zorg is mogelijk gemaakt door sponsoring van Staatsolie Maatschappij Suriname en de Centrale Bank van Suriname.

De nieuwe cardiologische afdeling bestaat uit een Coronary Care Unit (CCU) en een algemene hartafdeling. Op de CCU zullen hartpatiënten worden opgenomen die te maken hebben met ernstige hartproblemen en/of hartfalen die nauwlettend bewaakt behoren te worden. De algemene hartafdeling bestaat uit twee kamers waar de hartpatiënten na stabilisatie verder kunnen herstellen.

Nu de bouwkundige oplevering een feit is kunnen de kamers van de afdeling Cardiologie worden ingericht en kan de medische apparatuur worden geleverd en worden getest. De kamers zijn al voorzien van twaalf moderne elektrische bedden. Alle bedden zullen worden voorzien van monitoren, cardio telemetrie apparaten en een centrale monitoring systeem.

Samenwerking LUMC
Het LUMC heeft de apparaten geschonken in het kader van de samenwerking bij het opzetten van de afdeling Cardiologie in het SVZ. De overhandiging van de apparaten geschiedde door cardioloog Harriette Verwey, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Cardiologie van het LUMC. Bij de overhandiging zei Verwey dat zij blij is dat zij iets kan bijdragen aan het uitbreiden van de cardiologische zorg in haar geboorteland. Zij zal zich verder inzetten om de medische protocollen van de nieuwe afdeling in elkaar te helpen zetten en om het nieuw personeel te trainen. Verder zal zij binnen het netwerk van de Vereniging voor Cardiologie in Nederland helpen met het rekruteren van cardiologen voor SVZ. Ook zal zij zich beijveren dat artsen van SVZ in het LUMC zullen worden opgeleid tot de eigen vaste cardiologen van het ziekenhuis. De selectie van artsen die in de toekomst in het LUMC opgeleid zullen worden bestemd voor het St. Vincentius Ziekenhuis zal in nauwe samenspraak met het Thorax Centrum van het Academisch Ziekenhuis plaatsvinden.

Michael Saouma, geestesvader van de nieuwe afdeling Acute Zorg, memoreerde de noodzaak van het verlenen van cardiologische zorg in SVZ. Nu vindt cardiologische behandeling in het Academisch Ziekenhuis en ’s Lands Hospitaal, waarbij de acute hartzorg onder het Academisch Ziekenhuis valt. Door de komst van de Spoedeisende Hulp in het SVZ is het duidelijk geworden dat patiënten met hartklachten ook in dit ziekenhuis geholpen moeten kunnen worden.

Hindori benadrukte echter dat er nog veel meer nodig is om de afdeling Cardiologie daadwerkelijk te laten functioneren. Er zullen minstens twee cardiologen moeten worden aangetrokken en er zullen voldoende CCU verpleegkundigen in huis moeten worden gehaald en worden getraind. Er is landelijk bezien een schaarste aan deze deskundigheid. Hij benadrukte dat het SVZ altijd streeft naar goede samenwerking met de andere ziekenhuizen. De algemeen directeur is optimistisch dat met steun van LUMC en van de Surinaamse cardiologen de afdeling Cardiologie dit jaar nog operationeel kan worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May