Documentaire over Weg naar Zee 'Het verdronken land?'
09 May 2015, 16:11
foto


De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) vestigt met een documentaire de aandacht op maatregelen om de kuststrook te beschermen. De directe aanleiding is de overstroming op 19 februari te Weg naar Zee.

In een speciaal tv-programma AWAAZ , met als titel: Weg naar Zee; Het Verdronken land ? worden verschillende betrokkenen aan het woord gelaten. De eerste uitzending is vandaag op Trishul om 20.30 uur en via Apintie rond 22.00 uur. Zondag wordt het programma via RBN uitgezonden. Voorzitter Asha Mungra deelt Starnieuws mee dat de uitzending op diverse zenders plaatsvindt, opdat mensen zien wat de gevolgen zijn van klimaatsveranderingen. De laatste decennia vinden er steeds meer natuurrampen plaats in Suriname.

Suriname staat volgens de statistieken van de UNDP op de lijst van de tien kwetsbare landen met een lage kustvlakte die in deze eeuw bedreigd worden door zeespiegelstijging. Wereldwijd worden beleidsmakers en het publiek bewust gemaakt van het risico van natuurrampen en het creëren van instituten voor het management van rampen. Het uitgangspunt hierbij moet gebaseerd zijn op bescherming van mens en milieu voor de gevaren van klimaatsveranderingen. Een integrale aanpak is nodig van beleidsmakers en allerhande deskundigen, vindt de UVS.

Deskundige betrekken
De overstroming te Weg naar Zee van 19 februari 2015 heeft een groot deel van de samenleving, de overheid en de media bezig gehouden. "Hadden wij een dergelijke ramp kunnen voorkomen? Hoe worden deze overstromingen verklaard door deskundigen en slachtoffers? Wat zijn de gevolgen zowel materieel als immaterieel voor de vele slachtoffers?" Een integrale aanpak en de infrastructurele voorzieningen om de kuststrook te beschermen wordt door USV aan de kaak gesteld.

"Het is het overwegen waard om een ter zake deskundige (een dijkenbouwer) uit het buitenland te raadplegen voor het bouwen van de dijk te Weg naar Zee. Immers een (super) specialist heeft meer inzicht om een economisch verantwoord ontwerp te maken welke een positieve invloed kan hebben op de mega-investering van een dergelijke omvang (geraamd bedrag van US$ 80-100 miljoen USD). Elke wetenschappelijke studie heeft haar specialismen en superspecialismen. Waarom zou je Ingenieurs die gespecialiseerd zijn in wegenbouw inzetten om een dijk te bouwen? Evenzo is het niet verantwoord om een oogarts een hartoperatie te laten verrichten", stelt de UVS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May