Algoe zet export padie op goede spoor
09 May 2015, 07:16
foto
Soeresh Algoe, minister van LVV.


Binnen twee weken zullen de problemen met de export van padie naar Venezuela tot het verleden behoren. De export van 30.000 ton padie binnen de Petro Caribe overeenkomst lijkt maar niet te vlotten. Tot twee keer toe zijn de schepen die de padie moesten vervoeren, onverrichter zake vertrokken. De vaartuigen voldeden niet aan de eisen om de lading te vervoeren.

De transport zal voortaan worden gedaan door Venezolaanse schepen, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan Starnieuws. De opstart heeft onvoorziene problemen gehad, die niet aan zijn ministerie kunnen worden toegeschreven. De overeenkomst van de padie-export is getekend door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Het is een overeenkomst tussen twee staten. Zonder de vinger te wijzen naar schuldigen, zegt de bewindsman dat binnen tien dagen een Venezolaans schip komt om 5.000 ton padie te halen.

“Dan is het probleem met de transport opgelost.” De bewindsman verwacht dat de komende week de eerste lading met een Venezolaans schip vertrekt. Kort daarna moet een tweede Venezolaans schip arriveren, zegt hij. “Waarom zouden wij steeds zoeken naar geschikte schepen, terwijl Venezuela die heeft. Caracas kan dan niet meer zeggen dat de vaartuigen niet voldoen.” Algoe wijst erop dat er geen verschil is in de transportkosten.

Volgend week verwacht hij ook de verwerkers/exporteurs te betalen voor de eerste lading van 2.600 ton die is verscheept. Hij verwacht dat Staatsolie de gelden op zeer kort termijn stort, waarna binnen een dag of drie het ministerie van LVV zover kan zijn om de betalingen te verrichten. Binnen de Petro Caribe overeenkomst importeert Staatsolie olie uit Venezuela. Die gelden worden gestort op een rekening van LVV bij de Centrale Bank van Suriname. Op die manier vindt de verrekening plaats voor de export van de padie. Tegen eind juni moet de totaal overeengekomen hoeveelheid van 30.000 ton zijn verscheept. Ook de subsidie van US$ 60 per hectare aan de padieboeren moet binnen twee weken een feit zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May