SPA staat stil bij Dag van de Arbeid
01 May 2015, 17:08
foto


De viering van 1 mei de Internationale Dag van de Arbeid is een moment om stil te staan en na te denken over de strijd van arbeiders nationaal en internationaal voor lotsverbetering en goede en veilige arbeidsomstandigheden. De strijd voor lotsverbetering wordt vandaag aan de dag voortgezet en richt zich daarbij vooral op rechtvaardige en vreedzame democratische verhoudingen in de wereld.

In Suriname betekent deze strijd vooral de naleving van de fundamentele arbeidsnormen, de verbetering en creatie van werkgelegenheid, sociale bescherming en de bevordering van sociale dialoog. De Surinaamse Partij van de Arbeid strijd samen met de vakbeweging voor de positie en -lotsverbetering van werkenden. Voor de SPA zijn politiek en vakbeweging onlosmakelijk met elkaar verbonden. Middels de politiek wil de SPA werken aan veranderingen in wetgeving op arbeidsgebied en zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen armoede en ongelijkheid om te komen tot een betere herverdeling van het inkomen dat wij als natie samen verdienen en zo welvaart te creëren, de basis voor een verdere groei.

De SPA constateert dat de regering Bouterse-Ameerali in de regeerperiode 2010-2015 niet in staat is geweest de armoedegrens te verkleinen. De economische groei is niet vertaald in toename van de werkgelegenheid en verhoogde productie. Werkenden in dit land hebben niet geprofiteerd van de verhoogde inkomsten en opbrengsten uit de aardolie en goudsector. De verdeling van de economische groei is onevenredig en er is sprake van een onrechtvaardig belastingsysteem. De zo beloofde hervormingen op economisch gebied zijn uitgebleven en de effecten van het onbehoorlijk bestuur, oneerlijkheid en corruptie doen zich gevoelen in het alledaagse leven van de werkenden die steeds minder koopkracht hebben en zich niet beschermd voelen door de overheid. De financiële crisis van dit moment, de torenhoge schulden van de overheid hebben rampzalige gevolgen voor de komende jaren, mits niet direct wordt ingegrepen met deugdelijk beleid. De invoering van de sociale zekerheidswetten hebben niet de beoogde resultaten tot gevolg gehad en hebben gezorgd voor onzekerheid bij werkenden en grote delen van het bedrijfsleven en de vakbeweging die zich niet terug kunnen vinden in de implementatie van de wetten op dit moment. De wetten hebben een populistische inslag en vertonen veel hiaten.

De ontwikkelingen in de mijnbouwsector, de multinationals die wegtrekken, bedrijven die sluiten, baren De SPA zorgen en hebben gevolgen voor de werkgelegenheid. Banen verdwijnen en de overheid ontwikkelt geen beleid dat gericht is op het ondersteunen en opvangen van de ‘kwetsbare groepen in de samenleving. Op de arbeidsmarkt worden vooral vrouwen en jongeren extra geraakt. Er is dan ook een toename van werkloosheid onder deze groepen. Steeds meer mensen zijn aangewezen op de informele economie en zijn dan ook moeilijk te organiseren. De SPA vraagt dan ook de ondersteuning van de vakbeweging toe om de veranderende situatie en marginalisering van bepaalde groepen op het arbeidsveld tegen te gaan.

De SPA maakt zich sterk om in de nieuwe regeerperiode na werving van regeermacht door de V7 combinatie, zich sterk te maken voor de her- activering van de Sociaal Economische Raad en de versterking van het Tripartiet Overleg. Alleen door een intensieve samenwerking en overleg met de sociale partners kunnen sociaal economische ontwikkelingen en vraagstukken nationaal aangepakt en opgelost worden. Voor de SPA blijft de vakbeweging belangrijk om werkenden te beschermen en te organiseren en de regering kritisch te volgen en van advies te dienen onder andere in de ontwikkelingen die een eerlijke verdeling van welvaart en welzijn beijveren. De SPA feliciteert alle werkenden in dit land en wenst hen een bezinningsvolle Dag van de Arbeid toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May