Miskin had meer wetten behandeld willen hebben
30 Apr 2015, 20:30
foto
Minister Michael Miskin


Minister Michael Miskin (Arbeid) had in deze regeerperiode meer willen bereiken. Van de zeven ontwerpwetten die ingediend zijn bij de Raad van Ministers is slechts eentje behandeld en goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Hij hoopt dat de andere ontwerpen in de komende regeerperiode tot wet verheven worden. De bewindsman houdt zijn laatste 1 mei toespraak in deze regeercombinatie.

"Kijkers en luisteraars, dames en heren, arbeiders van Suriname.
Met nog enkele weken en dagen te gaan voor de dag van de algemene, vrije en geheime verkiezingen in Suriname, staat het einde van mijn zittingstermijn in deze regeringsperiode als minister van Arbeid, voor de deur.
Ik wens daarom aan de vooravond van de Internationale dag van de Arbeid, te reflecteren op zaken die zijn ondernomen in de haast afgelopen regeerperiode op het gebied van Arbeid. Bij mijn aantreden als minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, heb ik samen met mijn staf een aantal acties die reeds in voorbereiding waren opgepakt en verder begeleid met het doel om de beoogde resultaten te realiseren. Ook zijn er nieuwe initiatieven ondernomen. Met enkele zaken hebben wij vooruitgang geboekt en met andere hebben wij niet het beoogde resultaat bereikt.
In deze afgelopen periode zijn zeven ontwerpwetten afgerond en aan de Raad van Ministers aangeboden, namelijk:
• De Wet Vakverenigingsvrijheid
• De Wet ter beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs
• De Wet Minimumuurloon
• Wijziging van de Wet op Collectieve Arbeidsovereenkomst
• Wijziging van de Wet op de Arbeidsinspectie
• Wijziging van de Arbeidsbemiddelingswet
• Wijziging Decreet Arbeidsadviescollege

Echter is van deze wetten alleen de Wet Minimumuurloon in behandeling genomen en goedgekeurd door de Raad van Ministers op 1 april 2014. De aanname in De Nationale Assemblee vond plaats op 29 augustus 2014 en de wet is sinds 1 januari 2015 in werking getreden. De pogingen om eerder een minimumloon tot stand te brengen en de uiteindelijke realisatie, die een periode behelzen van meer dan 40 jaar, zijn vastgelegd in een uitgave welke binnenkort beschikbaar zal zijn.

In deze regeerperiode is er prioriteit gegeven aan wetten die de sociale zekerheid voor de Surinaamse burgers hebben verbeterd en werden er naast de wet Minimumuurloon ook de Wet Nationale Basis Zorgverzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014 aangenomen.

Ik spreek de hoop uit dat in de volgende regeringsperiode de draad weer opgepakt zal worden en de overige ontwerpwetten en wetswijzigingen in behandeling genomen zullen worden en goedgekeurd zullen worden in de Nationale Assemblee

Dames en heren,
In eerdere toespraken is aan de samenleving mede gedeeld dat er bij de Arbeidsinspectie een proces van verbetering ingezet zou worden om de gemeenschap beter te kunnen dienen voor wat de naleving van de Arbeidswetgeving betreft.
Behalve dat arbeidsinspecteurs worden bijgeschoold om hun taken beter te kunnen vervullen, is ook als maatregel om de handhaving van de arbeidswetten te verbeteren een procedure voor snelrecht geïntroduceerd. Dit met het doel een vlotte afhandeling van overtredingen te bewerkstelligen om langdurige misstanden aan te pakken en te voorkomen.

Voor wat het werkgelegenheidsvraagstuk betreft kan ik aangegeven dat het Onder-directoraat Arbeidsmarkt, met name de dienst Arbeidsbemiddeling in deze regeringsperiode acties heeft ondernomen om naar de verschillende wijken toe te gaan zodat werkzoekenden zich konden registreren in het bestand van de Dienst Arbeidsbemiddeling met het doel de werkzoekenden aan een gepaste baan te helpen. Hiermede is getracht de drempel voor werkzoekenden te verlagen door zelf naar de doelgroep toe te gaan in plaats van dat de werkzoekenden op eigen initiatief de dienst benaderen.
Ik spreek de hoop uit dat in de komende tijden er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd door de overheid en de private sector volgens het Decent Work Concept. Hetgeen onder andere inhoud;
arbeid onder goede arbeidsomstandigheden, met inachtneming van wet- en regelgeving, tegen een fatsoenlijk loon.

Dames en heren,
Zoals ook eerder aangegeven was, zouden wij een Decent Work Country Programma voor Suriname aannemen. Dit is aan het begin van dit jaar een feit geworden. Nadat de drie (3) sociale partners, de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging samen de prioriteiten van dit programma hebben bepaald konden de drie (3) partners, op 5 januari, overgaan tot de ondertekening van dit document met de Internationale Arbeidsorganisatie, die technische assistentie zal verlenen om de actiepunten te realiseren.
Het gaat in deze om:
• Het stimuleren van duurzaam ondernemerschap hetgeen moet zorgdragen voor werkgelegenheid.
• Het aannemen van de nog niet door Suriname geratificeerde basis conventies van de ILO.

Ook de ratificatie van de conventie betreffende Arbeidsinspectie in de Landbouwsector (the Labour Inspection in Agriculture Convention) staat op de lijst van ratificaties.

• Het moderniseren van de arbeidswetgeving. Hiermee is reeds een aanvang gemaakt.
• Het versterken van de Arbeidsinspectie in haar uitvoeringscapaciteit.
• Het verbeteren van het Arbeidsmarkt Informatie Systeem.
• Onderzoek om de informele sector in kaart te brengen met het doel om zoveel als mogelijk deze sector in de formele sfeer te brengen.
• Maar ook het versterken van de sociale dialoog is onderdeel van het programma.

Dames en heren,
Ik wil nog onder uw aandacht brengen dat, behalve de activiteiten die ondernomen zijn voor verbetering van de diensten aan de samenleving, wij ook hebben gewerkt aan de fysieke verbetering van de werklocaties van waaruit het Ministerie van Arbeid opereert. Wij hebben het hoofdkantoor elders moeten huisvesten, vanwege het feit dat het Elizabeth Samson gebouw aan de Wagenwegstraat dringend aan renovatie toe is. Het hoofdkantoor is thans gevestigd aan de mr. Eduard Brumastraat nummer 52 voorheen Weidestraat. Wij zijn nu in het proces van verhuizing van de andere diensten aan de Wagenwegstraat, omdat ook die gebouwen aan renovatie toe zijn. Die diensten zullen ook ondergebracht worden op de nieuwe locatie.

Tot slot deel ik u mede dat de diensten Technologische Ontwikkeling en Milieu niet meer gekoppeld zijn aan het Ministerie van Arbeid en het Ministerie per 03 april 2015 een naamsverandering heeft ondergaan en thans weer het Ministerie van Arbeid heet.
Wij gaan er vanuit dat ook in de volgende regeringsperiode het Ministerie van Arbeid haar hoofdtaak, hetgeen is om zich te beijveren voor goede arbeidsverhoudingen en werkomstandigheden in ons land, voortgezet zal worden en wij als natie steeds meer positieve ontwikkelingen op het gebied van Arbeid tegemoet kunnen zien.

Kijkers en luisteraars, dames en heren, arbeiders van Suriname.
Ik wens u een prettige, maar bovenal bezinningsvolle 'Wrokoman Dey' toe.
Ik dank u".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May