Venezuela kort werktijden in voor aanpak energiecrisis
29 Apr 2015, 14:47
foto
Een medewerker van de Venezolaanse nationale elektriciteitsmaatschappij in een elektrische fabriek in San Fernando de Apure. In een week is de energievraag gestegen met 1.500 MW door extreem warme temperaturen. (Foto: BBC)


Venezuela zal om energie te besparen de werktijden voor werknemers in de publieke sector inkorten tot 5½ uur in plaats van 8 tot 9 uren. Het initiatief is een onderdeel van een landelijk elektriciteitsbesparingsplan.

Vicepresident Jorge Arreaza zegt dat er een sterke stijging is in de energievraag als gevolg van extreem warm weer. De overheidsmedewerkers zullen werken van 7.30 uur tot 13.00 uur om te besparen op airconditioning. Maandag maakten lokale media al melding van black outs in het hele land.

Arreaza maakte bekend dat particuliere bedrijven zouden worden gevraagd om hun eigen generatoren gebruiken om de druk op het nationale elektriciteitsnet te verminderen. Maar voegde hij eraan toe, het zijn de privé huiseigenaren die de meeste energie verbruiken. Hij heeft eenieder opgeroepen om het gebruik van airconditioning drastisch te reduceren. "We doen een beroep op ieders geweten om energie efficiënter te gebruiken."

De regering beweerde vorige week nog dat de energieproblemen te wijten waren aan onderhoudsproblemen. De oppositie zegt echter dat de overheid onvoldoende investeert in de energiesector. Stroomuitval komen regelmatig voor in Venezuela, dat een grote olieproducent is, maar ook sterk afhankelijk is van hydro-elektrische energie.

De economie van het land kampt ook met een recessie en is hard getroffen door de daling van de olieprijs. Zo’n 96% van de exportinkomsten komen van olie. De inflatie van het land is ook hoog. In 2014 was die meer dan 60%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May