'Gevaarlijk spel van Setrowidjojo'
29 Apr 2015, 04:02
foto


Reeds geruime tijd cirkelt er een gerucht dat de president weigert de resolutie tot benoeming van de ex-minister van L.V.V. in de rang van een departementsdirecteur, te tekenen. Dat met dit verhaal politiek wordt bedreven is inmiddels bekend. Het is jammer dat een interne aangelegenheid met betrekking tot de overheidsadministratie wederom als een publieke zaak wordt behandeld. Ik weiger een leugen als waarheid te bedienen.

In het verhaal komt naar voren dat de ex-minister twee brieven heeft geschreven, waarvan een blijkbaar als kopie naar de president verstuurd is. Toch wordt beweerd dat de president weigert de resolutie te tekenen. Waarom ik op deze kwestie wel een reactie geef is omdat ik, misschien onbedoeld, op een subtiele wijze wordt neergezet als iemand die geen boodschap heeft aan de rechterlijke macht en dat vind ik een kwalijke zaak.

Van der San is niet onder de indruk dat Setrowidjojo naar de rechter is gestapt, dat is misschien zo gezegd, maar daarmee wordt niet bedoeld dat het niks uitmaakt. Wat bedoeld wordt is dat de ex-minister voorzichtig moet zijn, want hij heeft geen case. De rechter zal na moeten gaan op welke grondslag deze bewering van de benoeming is gestoeld en zal erachter komen dat er geen wettelijke basis noch enig bestuursbesluit bestaat om deze bewering te staven.

Als een vonnis daaruit rolt met de inhoud gebaseerd op wet en recht dan krijgen wij de poppen aan het dansen, want dan zal blijken dat al die tijd deze benoemingen van ex ministers die vooraf niet in het ambtelijke hebben gediend en bovendien de leeftijd van 50 jaar zijn gepasseerd, niet op basis van de wet hebben plaatsgevonden. Derhalve zouden zij niet meer kunnen worden voorzien van een aanstelling, zoals vervat in de missive waarin deze benoeming geregeld is.
Betrokkene laat zich niet van de wijs brengen en denkt de juiste wegen te hebben bewandeld. Wanneer ik het heb over het middelmatig gebabbel dan zijn het dit soort verhalen. Recht hebben op de benoeming is een andere zaak. Deze benoemingen vinden sinds jaar en dag plaats op basis van twee goedgekeurde missiven van de RvM waardoor het altijd nog een gunst is van het bevoegde gezag, de president, om deze te willen honoreren.

Artikel 1 van de Personeelswet is duidelijk. Aanstelling is een beschikking van het bevoegde gezag, waardoor een persoon, anders dan met toepassing van het burgerlijk recht, in dienst van het land wordt genomen, of waarbij een tijdelijk dienstverband in een vast dienstverband wordt omgezet.

Eugene van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May