Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 249
26 Apr 2015, 22:00
foto
NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams doet de NDP pet op het hoofd van Soewarto Moestadja zaterdag op een vergadering in ressort Saramaccapolder, Wanica. (Foto: Leroy Troon)


“Heren, jullie hebben de weddenschap gewonnen; ik dacht dat er geen politieke springers meer zouden zijn na de kandidaatstelling, en zie... daar springt er weer eentje met z’n partijtje erbij.”
“Ladies and gents, bring him in; after he jumps out: Moesta-dya trong Moesta-drape.”
”Spotten jullie niet met hem; hij is niet de eerste de beste. Misschien had hij echte redenen om terug te springen naar Baas.”
“Hij had gewoon moeten blijven toen Paul de Sjanteur uit de coalitie werd getrapt.”
“Misschien geloofde hij in loze beloften en ging mee.”
“Had hij niet tijdens Bosje op een gegeven moment drie ministeries onder zijn beheer?”
“Jawel, en hij was uitvinder van de uitspraak:’... mensen die op mij lijken.”
“Maar dan heeft die hele internationale herdenkingsdankdienst van ome Paul Wong Pienter averechts gewerkt; nauwelijks a papa dati keba danke, ing ondervoorzitter dyompo gwe.”
“Dus Jules, sluit geen weddenschappen meer af dat er geen politici meer zullen overlopen, jo las’ie moni wreed.”
“Maar dit is niet iets van vandaag; weten jullie nog dat die ene politica, ze noemden haar toch ‘Jumbolina’...”
“Alias ‘Ogri meid,’ zo noemde zij zichzelf...”
“Wil je me niet onderbreken, drink liever. Ja, dus toen Jumbolina tijdens die Bosjes-periode politiek ook heen en weer sprong, werd ze ‘Dyompolina’ genoemd.”
“Vrouwen in de politiek, ai boi. Maar er wordt gejuicht dat er deze keer zovele vrouwen kandidaat zijn gesteld.”
“Ja, dat is een goede zaak.”
“Bij mij gaat het er niet om of je man of vrouw, Chinees of creool, moslim of christen bent; je moet gewoon je werk goed doen.”
“En er geschikt voor zijn. Stel ik juich dat er een vrouw piloot is geworden, maar ze is bang om te landen, sorry, dan is ze ongeschikt.”
“En als het een man zou betreffen?”
“Ook ongeschikt. Net als een chirurg die flauwvalt als hij bloed ziet. Man of vrouw, sorry, je mag niet snijden. Maar als iemand geschikt blijkt te zijn voor een bepaalde job, en er is geen even geschikte tegenkandidaat, dan moet die ene het worden, al zou het een vrouw zijn.”
“Maar intussen halen en trekken twee mannen om de laatst gehouden opiniepeiling.”
“Ik vind dat goed, want ik leer daaruit.”
“Maar heeft die Hond nou gelijk in zijn reactie op de kritiek van onze Djek Denke?”
“Ik zeg: uit de botsing der meningen komt de waarheid eerder naar boven, dan wanneer de meningen niet zouden botsen.”
“Toch vind ik het een zwakte als je maar in zes kiesdistricten hebt gepeild, dus in feite kan maar over 38 van de 51 zetels een prognose gemaakt worden. Dus dertien zetels staan er nog buiten.”
“En tien daarvan betreffen die zetels uit dat geboortegebied van jou, beste Ron. Ik vind dat ‘jullie’ danig overgewaardeerd zijn. Mijn mensen die zeker tweemaal zoveel kiezers hebben, kunnen maar evenveel zetels opbrengen.”
“Maar je zegt niets van dat handjevol mensen daar aan de kust, Kosoe, dat twee zetels opbrengt.”
“Ik zeg: dat oude systeem was eerlijker: twee derde van de zetels uit de kiesdistricten en een derde volgens de landelijke EV-lijst, vroeger stemde je op je kandidaat en daarnaast ook op ‘symbool.”
“Daarom zeggen percentages niet zoveel in ons geval; DOE bijvoorbeeld krijgt een hoger percentage aan stemmen dan ‘een andere partij’ die door de oneerlijke verdeling wel vier zetels haalt, terwijl DOE nul.”
“Maar geen van die grote partijen komt met een gedegen plan hoe en waar ze het kiesstelsel gaan aanpassen.”
“Nogal wiedes; het hoofdprincipe in de Surinaamse politiek is niet Kon Fu Seti, KFS, of Kon Fu Kenki, KFK, of KFW, Kon Fu Wroko, maar KFF.”
“Ha, ha, ik weet wat dat betekent, de f van ‘furu’, yeaaah.”
“Inderdaad, die ene in de oppositie schreeuwt: onze economie gaat crashen, toch doen ze alle moeite om regeermacht te verwerven.”
“Schitterend: je schreeuwt’ vlieg niet met dat vliegtuig, hij gaat crashen’ en als de anderen, bang gemaakt door jouw geblebber, daar niet boeken, boek jij daar wel goedkoop, last minute business class, en ga je lekker ruim zitten en je drinkt alle wijn en champagne en eet alle doks en kaviaar, want die dommies hebben jou geloofd en zitten in een dure, propvolle andere plane met mager eten.”
“Leuke beeldspraak die op niets slaat.”
“Volgens de peiling van die Hond zit in zeven kiesdistricten de NDP op 22, V 7 op 15 AC op nul en DOE op 1.”
“Maar hoeveel van die dertien nog te verdelen zetels in Marowijne, Sipaliwini, Brokopondo en Para gaan naar de Partij van Baas Paars en naar Verloren 7?”
“Wil je ophouden met die steeds bedekte sneertjes aan onze V 7-combinatie te geven? Wij, die deze verkiezingen glansrijk gaan winnen!”
“Dit is onvervalst dronkemansgepraat. Dalijk kwaak je nog dat PING de meerderheid haalt, samen met ODE.”
“Die Hond heeft de verkiezingsresultaten van 2010 gebruikt om te extrapoleren, om van daaruit te berekenen, hoe de zetelverdeling in zijn niet gepeilde districten in 2015 zou kunnen zijn.”
“Hij kan er redelijk dichtbij zitten, maar ook ver ernaast.”
“Stel Lonneman, sorry, Bachelor of Business Bigi Bravoe, haalt...”
“Tenminste geeft hij het goede voorbeeld door te studeren, zodat hij weet van zaken heeft als hij regeermacht grijpt,...krijgt .”
“Mevrouw, stelt u mij keen kekke vraken, anders loop ik door. Ik ben altijd serieus en strooi niet met keld, ik keef mensen keld.”
“Tenminste geeft hij wat terug; anderen nemen alleen.”
“Okay, lieb’a tori dati. Naam het kiesdistrict Para: 2 zetels voor Baas, eentje voor Verdriet 7.”
“Dan zitten we op NDP 24, V 7 zestien, de rest blijft zo.”
“Waar gaan die tien van Brokkopondo, Marowijne en Sipaliwini?”
“Ik zeg: AC haalt daar vier zetels, ANC eentje en V 7 misschien eentje ergens en de rest is voor mijn leider van de revo, mijn vader des vaderlands, mijn... ”
“Wat voor verkeerds heb je gedronken? Wees je eigen leider en eigen vader des vaderlands; aanbidt geen anderen.”
“Maar volgens deze berekening haalt de NDP dan werkelijk die 28, a no kang, ik bedoel: a no mag, ik bedoel, a..., a..., a kondre klari.”
“Mijn whisky black proeft opeens naar azijn.”
“En mijn rum opeens naar vloeibaar goud.”
“Ik zeg: dit is niet de beloning voor vijf jaar goed beleid, echt niet, maar deze uitslag zal komen dankzij een paar grote stommiteiten van de oppositie.”
“Zoals?”
“Alvast om die Somo terug te nemen in wat is gaan heten V 7.”
”En verder dat de oppositie geen quorum verleende bij het aannemen van de sociale wetten.”
“En dat stommelingen nu beweren dat ze bij het verkrijgen van regeermacht deze wetten terug zullen draaien. Daar verlies je zovele stemmen van minder draagkrachtigen.”
“En dat ze hun tijd staan te verdoen door te kletsen dat ze die amnestiewet gaan terugdraaien. Dat trekt geen nieuwe stemmen! Dat bevestigt alleen dat kleine bejaardenclubje Hollandsdenkenden die nog op de Vrolijke Jeugd in Grun Dyari danste.”
“Daarom zeg ik: peiling of geen peiling, ik drink voort. Een rondje voor ons allen en Jules brengt ons naar huis.”
“Proost.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May