Oemraw: 'Landbouwers moeten niet veel inzaaien'
27 Apr 2015, 00:54
foto


Het advies van de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw, is duidelijk naar de rijstboeren toe. De SPBA- topman heeft de landbouwers geadviseerd om geen risico’s te nemen en op kleine schaal in te zaaien. De schuren van de opkopers zijn vol omdat de export van 30.000 ton padie naar Venezuela niet goed op gang komt. Volgens hem is de rijstsector in groot gevaar en andere werkgelegenheid is er ook niet.

Oemraw benadrukt dat de opkopers steeds hebben benadrukt dat zij grote voorraden in hun padieschuur hebben. Zij kunnen niet veel padie opkopen. “Dit houdt in dat de opkoopprijs erg laag zal zijn. Mijn advies naar de boeren toe is om minder in te zaaien, zodat zij de risico’s kunnen verkleinen. Intussen lopen de hypotheken flink op en dat is een groot zorgpunt”, deelt Oemraw mee.

De SPBA-topman is zich ervan bewust dat de LVV- Minister Soersh Algoe niets meer kan doen aan de incentives. De SPBA had graag dat het bedrag SRD 540 kon zijn. “De minister heeft gedaan wat hij kon. De president is de persoon die wat meer eraan kan doen. Maar ja, het land heeft geen geld”, meent Oemraw. Volgens hem moet er wat aan de hypotheken gedaan worden. Volgens hem zou het ideaal zijn als de banken de rentes terug konden brengen met 3 tot 5 procent en de boeren een lange termijn looptijd van vijf jaar te geven.

Aniel Sewcharan beplant dertig hectare. Aan Starnieuws zegt hij dat hij tien hectare zal inzaaien. Als de sector geen toekomst meer zal hebben, dan is hij van plan om in het buitenland te gaan wonen. Berto Soesman beplant vijftien hectare. “Ik heb geloof in mijn president en ik weet dat hij weer aan de macht zal komen. Hij heeft nog vijf jaren nodig om deze sector tot bloei te brengen. Ik geeft toe dat het er nu erg slecht aan toe gaat met de rijstsector”, zegt Soesman.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May