Reactie Maurice de Hond op kanttekeningen Jack Menke
26 Apr 2015, 04:04
foto
Maurice de Hond bij LC Media.


(Aangeboden)

Als je wereldwijd naar opiniepeilingen kijkt, voldoen 99,9% of meer niet aan deze eisen. De onderzoeken die ik in de afgelopen 40 jaar heb gedaan ook niet. En waarschijnlijk 99,5% van de promotie-onderzoeken - opiniepeilingen of andere - wereldwijd niet.

Niet alleen is het praktisch amper uitvoerbaar, maar ook zijn de kosten dan voor het onderzoek, zo hoog dat het ook onuitvoerbaar is. Het is ook niet noodzakelijk om dat zo te doen, zoals ik al 40 jaar heb bewezen. Er zijn diverse hulpmiddelen om het feit dat je niet het ultieme ideaal van onderzoek haalt te compenseren, zoals ik ook al 40 jaar bewijs. Dat betekent dat je via herwegingsmethoden het ideaal zo dicht mogelijk benadert.

Het is alsof je alleen bereid bent om een gerecht in een restaurant te eten als je niet alleen alle ingrediënten kent, weet waar ze gekocht zijn, weet waar ze vandaan komen, weet hoe de boeren heten die het verbouwd hebben. Toch kan het gerecht heel smakelijk zijn.
De resultaten van het onderzoek passen zowel in de trend van de ontwikkelingen in Suriname als in de lezing van Jack Menke 2,5 maand geleden

Het was en is een bekende truc van de wetenschappers bij mijn onderzoeken sinds 1976, dat mensen uit de wetenschap dit soort opmerkingen plaatsen over onderzoek (dus toetsen aan een ideaal, wat vrijwel nergens gehaald wordt, zelfs ook niet bij de onderzoeken van de betrokkenen zelf), waardoor ze niet meer praten over de resultaten.
Bij dit onderzoek is maximaal gezorgd dat dit ideaal benaderd wordt (via de random-walk methode, instructies van de enquêteurs en de controle van de binnenkomende resultaten) en vervolgens zijn via de aangegeven wegingsprocedures, mogelijke afwijkingen in het onderzoek, gecorrigeerd.

Dit onderzoek dat in Suriname is uitgevoerd is qua kwaliteit van het veldwerk beter dan welk opinieonderzoek dan ook in Nederland de afgelopen 20 jaar is uitgevoerd, inclusief dat van mezelf. En ik heb keer op keer bewezen dat ik bij verkiezingen accuraat de trends van de uitslag heb aangegeven.
Dus ik denk dat het nuttiger is om over de resultaten te discussiëren dan de wijze waarop het onderzoek precies is gedaan.

Maurice de Hond
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May