Universiteit krijgt spullen voor stimulans landbouw
22 Apr 2015, 22:08
foto
Minister Soeresh Algoe demonstreert een van de apparaten voor de cameramannen. (Foto: Leroy Troon)


Drie plantenkassen, een microscoop, gekoppeld aan een computer, apparaten voor het analyseren van de bodem en gewassen zijn enkele van de kostbare spullen die de Faculteit der Technische Wetenschappen rijker is geworden. Op de universiteit moet zoveel mogelijk onderzoek worden verricht door studenten. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), oud-docent Plantenfysiologie, schonk vandaag de spullen aan de onderwijsinstelling.

Een van de drie plantenkassen van 120 m2 komt op het terrein van Farming Fields School (FFR) waar de studenten praktische vaardigheden kunnen opdoen. Met de microscoop kunnen ziektes en plagen beter bestudeerd worden. Een waterpomp voor het irrigatiesysteem hoorde ook in het pakket. "Wij willen als Suriname een agrarisch land worden, dat betekent dat zonder de universiteit en onderzoeksinstituten we dat niet kunnen bereiken", zei de minister.

De bewindsman benadrukte dat producten geïmporteerd worden die in eigen land geteeld kunnen worden. Gewassen zoals paprika en sla werden eerst voor bijkans honderd procent geïmporteerd. Nu zijn ze gedaald naar 43% en 60%. De importen zullen steeds minder worden door te blijven moderniseren en onderzoeken, legde Algoe uit.

De directeur van LVV, Gerrit Breinburg, zei dat met de hulpmiddelen die geschonken zijn weer een stap is gezet om de voedselschuur van het Caribisch Gebied te worden. Hiermee wordt er kader opgeleid nodig voor het proces. Vrijdag krijgt de faculteit ook nog een 2-wielige tractor overhandigd. LVV maakt zich sterk voor modernisering en mechanisering van de landbouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May