Toegenomen inflatie komt door beleid regering-Venetiaan
02 Oct 2010, 03:05
foto


De inflatie is dit jaar flink toegenomen. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek bedroeg de gemiddelde jaarinflatie in 2009 -0.1% en voor de 12 maands inflatie (dec-dec) werd 1.3% genoteerd.
In de eerste helft van dit jaar is de inflatie toegenomen tot 6.5%, terwijl de 12-maands inflatie in juni dit jaar in vergelijking met juni vorig jaar 9.4% bedroeg.
Deze cijfers werden vrijdag in De Nationale Assemblee gepresenteerd door president Desi Bouterse.

Verklaring inflatie
“De toegenomen inflatie met 9.4% zoals het Internationale Monetair Fonds (IMF) samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft uitgerekend, is een absolute ‘verdienste’ van de regering-Venetiaan”, aldus econoom en voormalig ambassadeur en minister van Financiën, Subhas Mungra. Hij vindt het, onbehoorlijk dat ondanks waarschuwing van het IMF, wijlen Governor van CBvS, André Telting en het Planbureau, Fiso 2 toch is doorgevoerd. Het IMF en de CBvS hebben geconstateerd dat de inflatie is gekomen na de invoering van Fiso 2 en de extra uitgaven van de vorige regering kort voor de verkiezingen.

“Dit krijg je wanneer politici niet willen luisteren naar monetaire autoriteiten. Politiek kan het leuk zijn, maar ik zeg u Fiso 2 is niets anders dan een verarming van de samenleving. Wanneer het IMF zegt dat de inflatie met 9.4% is toegenomen, betekent het dat alles in het leven met hetzelfde percentage duurder is geworden”, legt Mungra uit. Volgens hem heeft president Bouterse terecht opgemerkt dat de koopkracht achteruit is gegaan. “De waarde van geld is niet wat je in je zak hebt, maar wat je er mee kan kopen”, zegt Mungra, als reactie op de jaarrede van president Desi Bouterse. Mungra zegt voor zichzelf een begrotingstekort te hebben verwacht van rond de SRD. 500 miljoen. “Nu hoor ik dat het SRD 668,9 miljoen is en dat hoefde echt niet”.

Cijfers zijn reëel
Volgens Mungra zijn de gepresenteerde cijfers reëel. Hij is er tevreden mee dat het niet alleen de cijfers zijn van de regering of de minister van Financiën, maar dat duidelijk het IMF mee heeft geholpen de monetaire situatie van Suriname in kaart te brengen. “In de rede is duidelijk dat de president en zijn team zich ernstig buigen over de monetaire situatie. Hij noemt in zijn rede de belangrijke wetten, zoals die op de jaarrekening en andere monetaire regels. Het geeft hoop dat het investeringsklimaat substantieel wordt verbeterd”, zegt de voormalige minister van Financiën.

Mungra hoopt dat eenieder gaat begrijpen dat Suriname zich echt op een kruispunt bevindt. “De president zegt vaker, we bevinden ons op een kruispunt. Ik zeg we bevinden ons op een economisch kruispunt. We gaan het nu zelf moeten doen. We hebben voor 90 procent geleefd van ontwikkelingshulp, nu moeten we het allemaal zelf doen”, zegt Mungra.

(Wilfred Leeuwin)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May