Walter Bouterse heeft enorme drang om anderen te helpen
16 Apr 2015, 04:50
foto
Walter met zijn grootvader, president Desi Bouterse.


Walter Bouterse (20), de nieuw gekozen United Nations Millennium Development Goals (MDG) jeugdambassadeur, heeft de drang om anderen te helpen, met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is opgegroeid in het huis van zijn opa, Desi Bouterse. Voor hem is het de normaalste zaak om hulpbehoevenden de hand toe te reiken. “In de sportvereniging waar ik zat, deed ik al veel aan sociaal werk. Maar het begon echt op 17-jarige leeftijd toen ik me aansloot bij de partijstructuren van de NDP, in het ressort blauwgrond in 2012.

Terwijl Walter zo intens bezig was met projecten uitvoeren binnen het ressort, kwam hij in contact met de MDG jeugdambassadeur Faizel Abdoelgafoer en zijn ondersteunende officersteam. Hij mocht vorig jaar het schoolpakketenproject helpen coördineren in blauwgrond”. Daar begon zijn belangstelling voor het werk van een jeugdambassadeur.

Vader Dino
Opgroeien in huis van een politiek bekend figuur, was niet altijd even makkelijk. ”Ik kwam als zevenjarige jongen terecht bij mijn oma en opa en het was in het begin wennen en vooral leren alle negativiteit een plaats te geven. Want in het leven heb je voor- en tegenstanders en dat heb ik al heel vroeg mogen ervaren”. Walter ziet niet in waarom het feit dat hij de zoon van Dino Bouterse is, een belemmering zou kunnen zijn om Suriname in het buitenland te vertegenwoordigen. ”Ik ga er vanuit dat mijn vader en ik als twee verschillende personen gezien moeten worden. Het zou heel erg oneerlijk zijn als ik als zoon belemmerd zou worden mijn werk naar behoren te doen om acties van mijn 42-jarige vader", zegt Walter. Verder bekijkt hij de zaak van zijn vader heel erg nuchter omdat niet veel nog bewezen is. “Veel lijkt op een politieke zaak, maar al met al is en blijft hij mijn vader. Het ligt aan mij mezelf te bewijzen wie ik ben en moet daarop beoordeeld worden", vindt Walter.

Met het overtuigend winnen van de verkiezing als MDG jeugdambassadeur, heeft Walter zijn opa erg blij gemaakt, omdat die hem altijd ondersteunde tijdens zijn jeugdwerkzaamheden. Walter heeft na zijn zittingsperiode als jeugdambassadeur ambities om de politiek in te gaan. Als jeugdambassadeur wil hij beginnen met de awareness onder de jongeren op te wekken over deze organisatie en waarvoor deze staat. "Er zijn nog genoeg mensen die niet weten wat MDG inhoudt, hoeveel doelen er zijn etc. Door de awareness kan ik ze dan ook vragen deze doelen te helpen realiseren". Verder wil hij het schoolpakketten project opkrikken, omdat hij van mening is dat er meer kinderen de push gegeven moet worden hun school af te maken. Een ander punt waar hij zich sterk voor zal maken, is het stimuleren van sport. "Ik ben ook sportman, ik doe aan teakwando. Ik weet dat sport voordelen met zich meebrengt om als burger verder te gaan. Dan heb ik het over discipline, teambuilding, schoolprestatie verbeteren etc".

Boven partijpolitiek
Dat hij kleinzoon is van de president en lid van de NDP, zal hem niet weerhouden om ongeacht de politieke kleur, iedereen te dienen. "Mijn werk voor de gemeenschap plaats ik boven mijn politieke kleur. Ik sta open voor eenieder. Ik had op de muloschool zelfs als beste maatje de kleinzoon van oud-president Venetiaan. Wij jongeren moeten dat verschil gaan uitmaken en dat oude politiek denken achterwege laten”, zegt Walter.

Dat het Nationale Jeugdparlement uit heel veel paarse aanhangers bestaat, zegt Walter dat de NDP de grootste partij is van Suriname. "En zeker driekwart van de Surinaamse jongeren staan achter de ideologie van deze partij. Als nu deze jongeren zich gedreven voelen zich kandidaat te stellen om jongerenwerk te doen, verdienen zij het om gestimuleerd en adviseerd te worden aan de hand van hun verzette werk en niet om hun politieke kleur".

Walter zegt nog niet op bezoek te zijn geweest bij zijn vader in de gevangenis, ondanks hun band de laatste jaren heel erg hecht was. Ze zaten in hetzelfde paintball team, waarvan zijn vader de leider was. Walter is ondanks zijn jeugdige leeftijd ook vader van een zoon van vier jaar.

Priscilla Williams
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May