NJP wil dialoog over herinvoeren dienstplicht
15 Apr 2015, 23:00
foto
Dwight Prade (links) commissievoorzitter Dienstplicht NJP, met Konrad Acton (ondervoorzitter NJP) en Andy Wartes jeugdvertegenwoordiger. (Foto: NJP)


De commissie Dienstplicht van het Nationaal Jeugdparlement is bezig met het doorlichten van de conceptwetten ‘Dienstplicht’ en ‘Gewetensbezwaren’. Het is de bedoeling de conceptwetten die nu bij de Nationale Assemblee van Suriname (DNA) liggen, op de politieke agenda te krijgen voor behandeling. Jeugdparlementariër Dwight Prade is voorzitter van de commissie.

De beraadslagingen moeten uiteindelijk leiden tot het goedkeuren van de wetten. De commissie wil dat er een zo groot mogelijk draagvlak is voor het invoeren van de wetten en denkt dat herinvoering van de dienstplicht, positief zal zijn voor de samenleving.

Het moet mogelijk zijn om door dialoog, zonder het voeren van partijpolitiek, tot een gezamenlijk standpunt over dit onderwerp te komen, meent de commissie. De dienstplicht zou kunnen bijdragen aan het terugkeren van bepaalde waarden en normen. Dialoog over de vorm van de dienstplicht is nodig om het maximale uit de wet te halen.

Dienstplichtige burgers leren in het leger niet alleen omgaan met een wapen, stelt de commissie. Een argument voor herinvoering van de dienstplicht, is de hoge discipline in het leger. De dienstplicht zou kunnen bijdragen aan het afnemen van de criminaliteit. Drop-outs kunnen in het leger een vak leren, waarmee zij na de dienstplichtperiode, als volwaardige burgers kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ook de verschillende sectoren zoals landbouw, veeteelt en visserij, onderwijs binnenland, de private sector kunnen een optimale push krijgen met behulp van de dienstplicht, meent de commissie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May