Ahmadali: Sinds 2000 discussie tekenen kandidatenlijst
16 Apr 2015, 00:00
foto
Bas Ahmadali


Bas Ahmadali die jarenlang betrokken was bij de organisatie van de verkiezingen, zegt aan Starnieuws dat steeds over bepaalde onderwerpen discussies worden gevoerd. "Bij elke verkiezing wordt geconstateerd dat de wetgeving aangepast moet worden, maar als alles voorbij is, wordt de zaak niet meer opgepakt", merkt Ahmadali op. Nu is de discussie opgelaaid over wie namens de partijen de kandidatenlijsten mogen tekenen.

In april 2000 is een instructie opgesteld voor de voorzitters van de hoofdstembureaus over de kandidatenlijsten. In de Kieswet staat dat elke lijst door het bestuur van de politieke organisatie wordt getekend. Naast individuele partijen, nemen ook combinaties deel aan de verkiezingen. De lijsten worden door twee gemachtigden van elke deelnemende partij of combinatie ingediend. De instructie die voor de hoofdstembureaus is gegeven, is dat het dagelijks bestuur de lijsten mocht tekenen. Het gaat om wie de organisatie in en buiten rechte vertegenwoordigd. "Deze lijn is ook gevolgd in 2005 en 2010, waarbij ik ook betrokken was als adviseur van de Beleidscommissie, belast met de ondersteuning van Binnenlandse Zaken bij de voorbereiding van de verkiezingen", zegt Ahmadali.

De hoofdstembureaus moeten nu ook weer een besluit nemen over wie de kandidatenlijsten mogen tekenen. Ahmadali merkt op dat het duidelijk is dat de lijn voortgezet moet worden. Na deze verkiezing moeten partijen zich wel ervoor committeren om de Kiesregeling en de Kieswet in overeenstemming met elkaar te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May