Cuba prijst rechtvaardig besluit VS
15 Apr 2015, 14:00
foto
De Cubaanse president Raul Castro schudt de hand van zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama in Panama tijdens de top van de Amerika's. (Foto: AFP)


Het besluit van de Verenigde Staten (VS) om Cuba van de terroristenlijst te halen, ziet Havana als rechtvaardig. Volgens Havana mocht hij in de eerste plaats niet eens op deze lijst worden geplaatst. De actie komt te midden van de normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Cuba.

Cuba kwam op de lijst voor naast Syrië, Iran en Sudan. Voor het land was dat een knelpunt om ambassades te heropenen. Het Amerikaans handelsembargo blijft evenwel van kracht en kan alleen door het Congres worden beëindigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro vorige week ontmoet op de top van de Amerika's in Panama. Die ontmoeting kwam vier maanden nadat Obama een historische dooi in de banden met de communistische eilandstaat had aangekondigd. President Obama zei dinsdag dat de regering van Cuba in de afgelopen zes maanden geen steun had gegeven aan het internationale terrorisme. Hij voegde eraan toe dat het land garanties heeft gegeven dat hij in de toekomst geen daden van internationaal terrorisme zal steunen.

In Havana is de gewone Cubaan ingenomen met het besluit. “Wij zijn geen terroristen, juist het tegenovergestelde. Wij zijn voorstanders van vrede en rust en goede dingen voor iedereen”, zegt Erlinda Geroncelle aan Associated Press.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May