Ontevredenheid over uitslag 51ste AVD
14 Apr 2015, 14:00
foto
Libi Trobi Krioro opnieuw winnaar van de juniorenklasse.


Niet iedereen is tevreden met de uitslag van de 51ste Avondvierdaagse (AVD). Vertegenwoordigers van enkele groepen hebben hun ontevredenheid niet onder stoelen en banken gestoken. Volgens hen gaat de organisatie voorbij aan wat de AVD zo apart zou maken; de kleurrijkheid en creativiteit van de kostuums en choreografie. “Wij hebben ons gericht op het wandelen. Het is immers een wandelmars. We moeten het accent niet gaan verleggen”, geven Leendert Pocorni, voorzitter van de jury en Purcy Oliveira, voorzitter van BVSS, aan.

In de juniorenklasse is de nummer één net als vorig jaar Libi Trobi Krioro. Nummer twee, Bromki Fu Tamara en nummer drie Sidabo Na Prey. De ‘bijzondere prijs’ in deze categorie is voor Raimo Gemerts Connection. De jongste deelnemer is de tweejarige Treven Dijksteel van Jong Powisi. Culturele klasse: nummer één Piyore Woyupure. Twee Prefoeroe en drie Tuberoos. Bedrijvenklasse: nummer één SLM, twee DSB en drie Telesur. Algemene klasse: AZP op één, ‘s Lands Hospitaal op twee en Telenamic op drie. De themaprijs gaat naar Hesi Ku Luku, de meest disciplinaire groep is ‘s Lands Hospitaal, de meest muzikale groep is Parbo Brassband. De Motivatieprijs gaat naar 010 Kawinaband en Team Spirit Haiti. De Bijzondere prijzen gaan naar NAKS, Paporo’s. Fiamba en NV EBS. De oudste deelnemer is de individuele loper Henk Kioe-A-Sen. Hij is 80 jaar. Lolyd Fung Loy, ook een individuele loper, krijgt de prijs voor de meest ‘Aantal Keren Gelopen’. Hij heeft 51 avd’s op zn naam staan.

Er is gelet op aantal uitvallers, aantal deelnemers, sportiviteit, gezelligheid, originaliteit, discipline/organisatie, kleding creativiteit, publieke opinie, moraliteit/ethiek, inventiviteit, muzikaliteit en thematiek. De uitslag is vanmorgen bekendgemaakt op het BVSS terrein. Er is geen prijs voor de ‘grootste’ groepen. “De grootste groep is van de NDP. We geven politieke partijen geen prijzen”, geeft Oliveira aan. “Dat gaan we niet stimuleren, immers de ideologie van het lopen is anders.”

Rodney Sloote, teamleider van Tuberoos die vaker gewonnen heeft, is niet tevreden. “We leggen ons neer bij de uitslag maar wat me zorgen baart is de jury. Ik vraag me af hoeveel kaas ze heeft gegeten van ontwerp en kleding. Los daarvan dacht ik dat we ons aan al de regels hadden gehouden. Maar goed, er is beslist.” Irwin Goedhart, leider van Libi Trobi Kriori, begrijpt niet hoe er gejureerd is. “Ik begrijp wel dat het niet alleen om de kostuums gaat maar dit werpt veel vragen op. Wan bigi vraagteken o de: sang psa?” Kelly Soesman van de DSB Bank, die opviel met hun choreografie en verlichte kostuums, tast ook in het duister. “We hebben een jaar voorbereid op de loop. We hebben gevraagd wat we verkeerd hebben gedaan en hoe we het kunnen verbeteren. Het antwoord is uitgebleven.”

Oliveira merkt op dat er elk jaar weer kritiek en ontevredenheid is over de uitslag en de jury. “Het is een wandelevenement. Het is gaan groeien en men maakt dingen mooi” merkt Oliveira op. “De prijs gaat niet naar de mooiste, dat is niet de essentie. We moeten ons daarop niet focussen. Men moet leren accepteren. Ie wini ie wini, ie lasi ie lasi. Volgend jaar beter. Als je dit wil elimineren is het simpel besluit dat we stoppen met de prijzen. Dan is het klaar.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May