Tourette syndroom ook in Suriname
14 Apr 2015, 13:10
foto


Ofschoon er geen onderzoek is gedaan naar het syndroom van Gilles de la Tourette oftewel het Tourette syndroom, komt deze wel degelijk voor in Suriname. “Het Tourette syndroom is een neurologische aandoening die veel vaker voorkomt dan wij denken,” zegt Lilian Wiebers van de Suriname America Alumni Association.

Personen die lijden aan dit syndroom hebben vaak last van oogknipperen, keelschrapen, maken rare geluiden, ongewilde bewegingen en zijn rusteloos. Ze worden vaak als irritant ervaren, omdat wij ervan uitgaan dat zij dit opzettelijk doen. Door de tics kan de kwaliteit van het leven ernstig worden beïnvloed met als gevolg straf, pesterijen en leerproblemen tijdens de schooljaren. Bij volwassenen kunnen sociale isolatie en depressie het gevolg zijn, terwijl onbegrip zware psychische schade kan toebrengen, legt Wiebers uit.

In een presentatie vanavond geeft de Amerikaanse youth pastor en motivational speaker Stephen McCall een presentatie over deze stoornis. Hij doet dat samen met psycholoog Harry Mungra. McCall is schrijver en lijdt zelf aan dit syndroom. Door zijn levensverhaal te delen, wil hij anderen deelgenoot maken van hoe hij deze tics heeft kunnen overwinnen waardoor hij nu een succesvolle carrière heeft. Als motivational speaker trekt hij de wereld rond om personen met deze aandoening ervan te overtuigen dat zij, ongeacht welk obstakel, die kunnen overwinnen. McCall praat bovendien nog Surinaams.


De lezing is voor eenieder en wordt gehouden in de bovenzaal van het CCS. De bijeenkomst begint om 19.00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May