Nooit eerder zoveel politieambtenaren op kandidatenlijsten
14 Apr 2015, 08:00
foto


Nooit eerder waren er zoveel leden van de politie geïnteresseerd in een politieke carrière als bij deze verkiezingen, zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie aan Starnieuws. Maar liefst vijf politiefunctionarissen zijn kandidaat gesteld door diverse partijen. Er worden in zulke gevallen speciale maatregelen getroffen.

In artikel 179 lid 1 van de grondwet staat: Militairen of ambtenaren van politie die lid worden van één der volksvertegenwoordigende lichamen worden van rechtswege op non-actief gesteld. De politiechef merkt op dat vooruitlopend hierop de personen kandidaat gesteld worden. En daar moeten al maatregelen getroffen worden. Zo heeft politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera meteen haar functie neergelegd, toen bekend werd dat het VHP-bestuur haar als kandidaat had voorgedragen. Zij is intussen uit de actieve dienst gestapt.

De politiefunctionarissen die kandidaat zijn, moeten hun wapen en legitimatiebewijs inleveren. Dit is om te voorkomen dat het imago van het Korps Politie Suriname wordt geschaad. Tjin Liep Shie heeft gesprekken gevoerd met de politieagenten die op een kandidatenlijst staan. Het gaat om Roché Hopkinson (NDP), Carlos Lank (lijsttrekker A Nyun Combinatie in Wanica), Sawirjo Soeparman, lijsttrekker van KTPI/Alternatieve Combinatie in Commewijne. Onlangs stapte Keshopersad Gangaram Panday uit de politiedienst. Hij is kandidaat van de NDP in Paramaribo. Robby Loods is door de NDP in Saramacca gekandideerd. Hij is militair en is vanaf 9 april rechtswege vrij tot 26 mei.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May